Sunday Times har publisert deler av sin «Rich List». På fjerdeplass  for Skottland kommer en mann som er godt kjent i Norge, særlig i Bergen. Trond Mohn (73) er sammen med sin søster, Marit Mohn Westlake, oppført med en formue på 1,62 milliarder britiske pund, opp 340 millioner siden i fjor.

At Mohn har godt med penger er velkjent, ikke minst etter at han i 2014 solgte familiekonsernet Frank Mohn til Alfa Laval for 13 milliarder kroner. Men at han var fjerde rikest i Skottland er nytt.

– Jeg trodde du var bergenser? 

 -Erkebergenser, tør be, svarer Mohn, per sms.

Bergens rike onkel

Mohn er investor og en kjent filantrop. Han topper lister over donorer, og har i flere tiår gitt store beløp til kreftforskning ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen, og til idrett landet over.

Over hele Vestlandet finnes også idrettshaller og ballbinger som Mohn eller hans tidligere virksomhet står bak. I tillegg er han kjent som fotballklubbene Brann og Tromsøs rike onkel.

Skotsk etter amerikansk metode

Bergensmilliardæren er riktignok født i Skottland, i Buckie i 1943, under foreldrenes opphold der under krigen. Så etter amerikansk tenkemåte, der man blir amerikansk statsborger ved å være født i USA, så kan man si han er skotsk. 

Men han er oppvokst i Bergen, sammen med tvillingbroren Stein og søsteren Marit. Han forteller at han har en stamfar som kom fra Rostock i 1746, men det er altså i Tyskland. Søsteren Marit bor riktignok i Storbritannia, men ikke i Skottland.

-Marit bor i London. Hun dro fra Bergen i 1967, skriver Mohn. 

-Har du eiendom eller virksomhet i Skottland, eller annen tilknytning, utover at du er født der?

-Jeg har ingen eiendom eller annen formue der. Jeg har ingen forklaring på Scotland, sier han om hvorfor han er oppført på den skotske rikinglisten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.