– Festen er over! Men det er kake igjen, sier seniorstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Offerings om det globale aksjemarkedet.

Han har ansvaret for markedssynet i forvaltningen av omtrent 20 milliarder kroner, og nedjusterer nå aksjeandelen «markant». Danske Bank reduserer nå overvekten i aksjer fra 37,5 prosent til 12,5 prosent. Det betyr at forvalterne fortsatt sitter på en større aksjeandel enn referanseindeksen de måles mot, men at denne andelen nå blir langt lavere. 

Til sammen er aksjeandelen i porteføljene redusert fra 56 til 51 prosent, og renteandelen økes fra 44 til 49 prosent. 

Venter lavere avkastning

Danske Bank forventer en avkastning på globale aksjer mellom fem og åtte prosent. Det siste året er globale aksjer opp 18 prosent. 

– Gitt at verdsettelsen av aksjer i mange regioner er høy, vil aksjemarkedet være følsomt for eventuelle nedjusteringer og skuffelser, sier Lie om aksjereduseringen. 

Han mener fortsatt det er god grunn til å være overvektet i aksjer på grunn av de lave sjansene for negative overraskelser. Om det kommer et børsfall vil banken bruke muligheten til å vekte seg opp igjen. 

– Så lenge vi ikke ser at resesjonsfaren stiger, eller at andre faktorer skal ødelegge for vekstutsiktene, kan større kursfall være anledning til å øke aksjeandelen igjen, sier han.

Kriseforberedelser

På spørsmål fra DN bekrefter Lie at Danske Bank forbereder seg på en mulig korreksjon, som gjerne regnes som et kursfall på over ti prosent. 

– Selv om vi ikke ser hvilke økonomiske faktorer som skal utløse en ny korreksjon på kort sikt, vil det ikke komme som et sjokk dersom en ny periode med uro og større kursfall oppstår. Etter en så lang periode med lav historisk og forventet volatilitet, har nok mange også tatt mer risiko enn de pleier. Dermed kan de bli ekstra nervøse når frykten returnerer i markedene, sier han. 

Lie poengterer i tillegg at det ikke har vært en korreksjon på Oslo Børs siden perioden mellom januar og februar i 2016 og at volatiliteten i amerikanske aksjer er historisk lav. 

Vix-indeksen, som omtales som «fryktindeksen» i amerikanske aksjer og måler volatilitet, har de siste ukene og månedene nådd rekordlave nivåer.

Den som venter på noe godt...

Selv om aksjeforventningene er justert ned det neste året, mener Lie det er mye å hente i aksjemarkedet for tålmodige investorer. 

– Aksjemarkedene har gitt eventyrlig avkastning etter finanskrisen, sier han, og viser til at både Oslo Børs og den internasjonale aksjeindeksen MSCI World All-Countries har gitt rundt 12 prosent annualisert avkastning siste åtte år målt i lokal valuta.

– Dette til tross for en europeisk gjeldskrise, råvareprisfall og periodevis svak lønnsomhetsutvikling, sier han. 

Lie venter lavere avkastning i aksjemarkedet de neste åtte årene. 

– Det er ingen forunt å vite med sikkerhet hva fremtiden vil bringe. Den beste strategien for de fleste av oss være å beholde en aksjeandel vi føler oss komfortable med og stole på at den langsiktige retningen i aksjemarkedet fortsetter som den har gjort i over 100 år – nemlig oppover, sier han. (Vilkår)

Frp vil stanse asylinnvandringen til Norge
Partileder Siv Jensen i Frp sier hennes parti vil stanse asylinnvandringen til Norge. Det opplyste hun på partiets sommerpressekonferanse fredag. Jensen listet opp fem tiltak som hun mener vil bidra til dette.
02:26
Publisert: