– Det har vært en spesiell uke, det er ingen tvil om det. Det har vært en ekstraordinær prisendring mellom Tyskland og Norden som har vært veldig vanskelig å forutse, sier Georg Aasen, administrerende direktør ved råvarebørsen Nasdaq Oslo.

Etter den norske krafttraderen Einar Aas tapte hele sin formue på bare noen dager, varsler råvarebørsen Nasdaq endringer for å redusere risiko. Dette kommer frem i en pressemelding.

Børsen vil blant annet innføre høyere marginkrav. Dette vil si at børsen vil kreve større sikkerhet fra sine investorer.

I tillegg varsler børsen at den vil iverksette en ekstern granskning av rutinene.

«Gode rutiner»

På tross av disse endringene mener Aasen at rutinene har vært gode.

– Vi opplever at vi har gode rutiner for å håndtere risikostyring og setter klare marginkrav på våre medlemmenes posisjoner.

Likevel velger dere å gjøre endringer?

– I etterkant av en slik hendelse vil vi selvfølgelig se på risikoparameterne for å håndtere slike hendelser. Likevel vil jeg understreke at vi følger alle gjeldende regler. Det er en helt ekstraordinær situasjon i markedet som førte til hendelsene denne uken.

Nasdaq Norges-sjefen Georg Aasen
Nasdaq Norges-sjefen Georg Aasen (Foto: Mikaela Berg)

Tapte alt

Endringene skjer etter at Einar Aas gamblet på at tørkesommeren skulle føre til høyere kraftpriser i Norge og dermed nærme seg de tyske. Så kom et kraftig regnskyll over Sør-Norge, og sammen med høyere CO2-avgifter i Tyskland førte det til at pengene rant bort for Aas. Han har tidligere hatt enorme inntekter fra denne typen veddemål i kraftmarkedet.

«Mandag 10. september var det ekstraordinære prisendringer i det nordiske og tyske kraftmarkedet. Jeg har hatt for stor posisjon i forhold til likviditeten i markedet og i løpet av mandagen ble de siste 350 millionene av mine frie likvide midler overført. Dette var ikke tilstrekkelig til å dekke tapet og tirsdag ble jeg derfor satt under administrasjon av Nasdaq- børsen», skrev Aas i en pressemelding torsdag.

De andre medlemmene av børsen måtte dekke tapene for å sørge for at sikringsfondet skulle blir intakt igjen. Norske selskaper som Statkraft, Equinor og DNB må betale sin andel.

Finanstilsynet følger opp

Fredag ettermiddag melder også Finanstilsynet at de vil følge opp saken overfor Nasdaq i Oslo.

– I lys av sakens karakter og mulige uheldige virkninger for markedenes virkemåte, vil Finanstilsynet følge opp denne saken også overfor den norske handelsplassen der den aktuelle derivathandelen har funnet sted, som er Nasdaq Oslo asa. Finanstilsynet finner det ikke naturlig å kommentere saken ytterligere før de nødvendige undersøkelser er avsluttet, skriver tilsynet i pressemeldingen.

Aasen mener at dette ikke er så alvorlig.

– Jeg ser på det som naturlig at de vil følge opp denne saken, sier han. '

Svenske Finansinspeksjonen har også iverksatt et tilsyn.

«Svart svane»

I pressemeldingen skriver børsen at bevegelsene i markedet før Aas' spektakulære tap var 17 ganger større en normalen.

– Dette kan karakteriseres som en ekte svart svane, skriver de i pressemeldingen.

«Sort svane-teorien» er en måte å beskrive overraskende hendelser som har voldsomme konsekvenser. Sorte svaner er ting som ingen har tenkt på før, og som overrasker oss når de oppdages, men som i etterkant synes å ha en rasjonell forklaring.

Tidligere fredag ble kjent at oppgjørssentralen Nasdaq Clearing pumpet friske penger inn for å sikre råvarebørsen.

– Som en følge av denne ukens mislighold fra et av medlemmene, og for å styrke våre forpliktelser til råvaremarkedet og dets medlemmer implementerer Nasdaq Clearing nå en midlertidig juniorkapital for råvaremarkedet på 200 millioner svenske kroner, skrev Nasdaq i en børsmelding.

Dette kommer i tillegg til de verdiene resten av medlemmene måtte spytte inn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik fungerer krafttrading
DNs Terje Erikstad forklarer hvordan krafttrader Einar Aas tapte alt.
02:32
Publisert: