Amerikanske aksjemarkeder opplevd stor pengeflukt i uken som endte med at USAs president Donald Trump trakk helsereformen som skulle erstatte Obamacare. 

Både konservative og moderate var imot lovforslaget, selv etter at Trump hadde hatt møter med en rekke representanter.

Tilbakeslaget sår også tvil om Trumps evne til å få andre deler av sin agenda gjennom Kongressen, blant annet skattereformen.

– Markedet reagerte først negativt, men når Det hvite hus sa de skulle trekke hele reformen, kom markedet litt opp igjen, sier strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Markets.

Hun peker at helsereformen uansett ikke ville ha stor effekt på markedet.

– Det var oppfattet som negativt at det første Trump skulle fokusere på var helsereformen, sier strategen, som peker på at den varslede skattereformen og infrastrukturreformen er langt viktigere for amerikanske aksjeselskaper.

Og når Trump varsler at han nå vender blikket mot skattereformen, tolkes dette isolert sett som positivt av markedet, påpeker Borgen Gjerde.

Svakeste børsuke siden Trump vant valget.
Svakeste børsuke siden Trump vant valget. (Foto: Grafikk)

Likevel peker hun på at nederlaget kan indikere at det vil bli vanskelig Trump å få gjennomført andre tiltak han har lovet, som markedet har ventet på.

En ny helsereform skulle kutte offentlige kostnader med 1000 milliarder dollar, slik at Trump skulle kunne gi skattelette uten å øke budsjettunderskuddet, men nå regner mange skattekutt som mindre sannsynlig.

– Han må levere et eller annet. Men hvordan skal han nå finansiere skattekuttene? Det blir ikke så lett, sier Borgen Gjerde.

– Mister litt av futten

Strategen påpeker at «Trump Trade» har dabbet av for lenge siden, og at det først og fremst er fremvoksende markeder som har drevet de globale aksjemarkedene den siste tiden.

– Trumponomics mister litt av futten, men vi tror ikke globale markeder vil miste futten. Vi tror amerikanske aksjer vil gjøre det svakere fremover enn globale aksjer for øvrig fordi de har steget mye på forventninger om ny politikk fra Trump, som kanskje ikke lar seg realisere, sier Borgen Gjerde.

Nordea Markets ser betydelig større oppside i Europa og fremvoksende markeder. 

– De amerikanske markedene er blant stedene vi ser minst potensial fremover, sier Borgen Gjerde.

– Konsekvensene kan bli store

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier synes det virker som om Trump ikke helt har forstått at det amerikanske politiske systemet er basert på maktfordelingsprinsippet.

– Det betyr at du ikke kan få gjennomført ting med kommandoprinsippet, men må jobbe møysommelig for å sy sammen flertallskoalisjoner som kan fatte vedtak, sier Melby.

Han ser ikke bort fra at dette nederlaget kan ha store konsekvenser for Trump.

– Konsekvensene kan bli store. Hvis ikke Trump lærer av dette, borger det for at det kan gå riktig ille i kommende saker han har tenkt å få gjennom i Kongressen. Han kan ikke kun basere seg på presidentdirektiver, sier Melby.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.