Sentralbankenes heftige pengetrykking og rekordlave styringsrenter siden finanskrisen har bidratt til en gjeldseksplosjon verden neppe har sett maken til.

For å få fart på økonomiene igjen har 22 av verdens sentralbanker siden 2009 til sammen trykket 17.000 milliarder dollar. Eller foretatt kvantitative lettelser som det heter på finansspråket. Kvantitative lettelser betyr at sentralbankene låner ut mer til bankene direkte og/eller kjøper statsobligasjoner og andre verdipapirer slik at markedsrentene faller og næringslivet kan låne mer til en lavere rente.

Siden 2009 er total gjeld i verden økt med over 50.000 milliarder dollar til 240.000 milliarder dollar (over 2.000.000.000.000.000 kroner), som er godt over tre ganger mer enn verdens samle bruttonasjonalprodukt.  

Selv om den amerikanske sentralbanken Federal Reserve nå har begynt med «gradvise rentehevelser» og varslet en reduksjon av sin balanse, så er mange markedsaktører fortsatt bekymret for hva som vil bli de endelige konsekvensene av alle årene med pengetrykking og rekordlave renter.

Et varsel

En av disse er Carnegies sjefstrateg Henrik Druse­bjerg.

Under et seminar i regi av det danske forsikringsselskapet Atradius kalte Drusebjerg sentralbankenes offensiv for «verdenshistoriens suverent største finansielle eksperiment», skriver danske Business.

Sjefstrategen oppsummerte ifølge avisen eksperimentet med disse ordene:

- Trykk drøssevis med penger, og kast dem ut av vinduet og se om det skjer noe. Reelt sett er det akkurat hva vi har vært en del av siden 2009. Det er ingen, unnskyld uttrykket, som vet en dritt om hvor dette ender. Det er det ingen som vet. Man håper og tror noe, men ingen vet.

At den amerikanske sentralbanken til tross for gjentatt snakk om renteøkninger siden slutten av 2015 bare har klart å øke renten tre ganger, tror Drusebjerg er et varsel om at det vil ta en hel generasjon å avvikle det forsøket man har satt i gang:

- Fordi det er så ekstremt stort, og fordi det er så vanskelig å komme ut av - verden er blitt så avhengig av den enorme mengden likviditet som er sprøytet i hodet på næringslivet, på forbrukerne, ja oss alle sammen, avslutter sjefstrategen ifølge Business.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: