Meglerhuset ABG Sundal Collier har fått ny adresse i Vika i Oslo, og inviterer til innflytningsfest i januar, med en invitasjon inspirert av TV-serien «Exit».

NRK-serien tegner et mørkt bilde av deler av norsk finansbransje og er proppfull av narkotika, vold, innsidehandel, sexkjøp og grenseløs festing.

ABG kaller sin fest «Exit Vika» i en ikke offentlig videoinvitasjon, publisert av en anonym instagramkonto. I videoen, som tydelig er opptak av en skjerm, viser norgessjef Peter Straume skuespiller Jon Øigarden rundt i de nye lokalene.

Øigarden spiller den grenseoverskridende finansmannen Jeppe Schiøtt i «Exit».

– Så så jeg en masse små rom bortover, og der tenker jeg med en gang «kan vi ikke ha det litt gøy her, a?» En liten fest? sier Øigarden til Straume i videoen som er tonesatt med «Exits» kjenningslåt – Leonard Cohens «You Want It Darker».

Peter Straume forklarer bakgrunnen for videoen slik i en tekstmelding til DN:

«Invitasjonsfilmen er ment som en selvironisk spøk, basert på en karikert tv-serie mange har fått med seg. Vi vurderte virkemidlene og innhold grundig på forhånd, fordi vi vet at humor og ironi oppfattes ulikt».

«Morsomt? Nei.»

«Er det morsomt?» spør Ingrid Lange i en post på Linkedin der hun deler videoen.

Lange er daglig leder og medgründer i Blid Tannhelse, ett av selskapene i Askeladden-systemet.

Hun svarer på sitt eget spørsmål:

«Nei. Kleint, pinlig og uten dømmekraft – i hvert fall fra et profesjonelt meglerhus som til og med har opprettet en egen stiftelse for å få flere kvinner inn i finans» skriver Lange.

Blid-gründeren referer til stiftelsen ABG Sundal Collier Stiftelsen – for Kvinner i Finans som meglerhuset etablerte i 2018. Det var tidligere sjef, nå styreleder, Knut Brundtland som lanserte stiftelsen under konferansen She Arena samme år.

– Formålet med stiftelsen er å støtte ethvert tiltak som kan bidra til å få flere kvinner til å velge finans, sa Brundtland den gangen.

Lange har også tagget Knut Brundtland i kommentarfeltet på Linkedin og spurt hva han tenker om videoen, uten å få svar.

Gründer og daglig leder Ingrid Lange refser ABG Sundal Collier.
Gründer og daglig leder Ingrid Lange refser ABG Sundal Collier. (Foto: Nicolai Bauer)

«Kanskje ikke så rart at åtte av ni i ledergruppen deres er menn likevel?» undrer Lange.

ABG-sjef Straume svarer slik på kritikken:

«Vi har fått positive tilbakemeldinger fra folk som har oppfattet videoen som humoristisk, men også registrert noen negative reaksjoner i sosiale medier. Våre kunder og andre som kjenner oss skjønner at videoen er en karikatur, og at den må forstås som dette, og ikke som en presentasjon av selskapets holdninger og verdier».

Han sier at det aldri har vært planen at festen skal ha «Exit»-tema.

NRKs nye dramaserie «Exit» er inspirert av faktiske hendelser blant fire investorer som vasser i penger, prostituerte og kokain.
I den kommende NRK-serien «Exit» spiller Jon Øigarden, svenske Simon Berger, Pål Sverre Hagen og Tobias Santelmann. Historiene er hentet fra de mørke avkrokene av finansdistriktet Tjuvholmen.
01:14
Publisert:

Foreslår golf-scene

Blid-gründeren utdyper kritikken overfor DN:

– Jeg forstår at det er et forsøk på humor og på å spille på stereotypier, men det er først og fremst skikkelig kleint.

– Selvironien treffer ikke?

– Ikke i det hele tatt. Det er ingen kreativitet. Hvis det var meningen å være selvironisk burde filmen spilt på selskapets uttalte mål om å rekruttere flere kvinner til finans, og for eksempel latt en av kvinnene de faktisk har klart å rekruttere måke en golfball i veggen ut av kjeften på Knut Brundtland. Da hadde det vært gøy, sier Lange.

Hun viser til en kjent scene fra seriens første sesong, der Jon Øigardens karakter tvinger en livredd prostituert til å holde en golfpegg i munnen, før han svinger til med golfkøllen.

«Vi er glade for at Ingrid Lange også sier at dette er en spøk og ikke en beskrivelse av ABG, selv om vårt forsøk på humor ikke falt i god jord hos henne», svarer Straume.

Knut Brundtland ønsker ikke svare på kritikken.

Ville blitt flau

Lange understreker at innholdet i ABG-videoen ikke i seg selv er spesielt eksplisitt og at hun ikke tror livet i meglerhuset ligner på det i serien:

– Men alle har sett TV-serien Exit og vet hvilke referanser de spiller på.

– Og så vil jeg si at selskapet skal ha honnør for at de faktisk tar jobben om bedre kjønnsbalanse i finansbransjen på alvor, med øremerkede midler fra egen lommebok til tiltak gjennom stiftelsen sin, fortsetter gründeren.

Hun forteller at hun har fått svært mye respons etter at hun publiserte innlegget tirsdag kveld, både fra kvinner og menn, og flere av dem sier de har vegret seg for å dele den.

– Da jeg jobbet i consulting ville jeg ikke vært komfortabel med å dele en sånn video. Og jeg ville blitt flau på vegne av ledelsen dersom jeg jobbet i selskapet, sier Lange.

Gjesterolle fra Kahoot-sjefen

Foruten ABG-sjef Peter Straume dukker også Kahoots administrerende direktør Eilert Hanoa opp i videoen i en kort dialog med Øigarden:

– Blir det fest? spør Hanoa.

– Yes, svarer Øigarden.

– Fantastisk. Jeg er ABG-kunde. Jeg har vært med på å betale alt sammen, fortsetter Kahoot-sjefen.

– Ja, men da skal du få … fest, svarer Øigarden og ler.

Hanoa har foreløpig ikke besvart DNs henvendelser. DN har også forsøkt å få kontakt med den anonyme Instagram-kontoen som publiserte videoen, og skuespiller Jon Øigarden. Begge deler uten hell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.