ABG Sundal Collier har valgt å avlyse sin innflytningsfest etter at deres ikke-offentlige video-innbydelse inspirert av den mørke NRK-serien «Exit» ble lekket og spredt.

«Vi erkjenner at i arbeidet med å lage en annerledes invitasjon dessverre har trådt feil. Vi forstår kritikken, og vi beklager uten forbehold», uttalte meglerhuset fredag morgen.

– Vi innser at det var en stor feilvurdering å forsøke å være selvironiske. Det landet helt feil. Konsekvensen av dette er at vi må handle kraftig eksternt for å vise at vi mener alvor med våre egne verdier, som skiller seg helt fra alt «Exit» gir uttrykk for, sier konsernsjef Jonas Ström til DN.

Avgjørelsen ble tatt torsdag, forteller meglertoppen. Han ønsker ikke å kommentere interne forhold ytterligere, inkludert om han selv kjente til Oslo-kontorets videoeinvitasjon før den ble lekket.

VG omtalte avlysningen først.

Skader tillit

DN har vært i kontakt med ABGs norgessjef Peter Straume som opptrådte sammen med «Exit»-skuespiller Jon Øigarden i den omstridte videoen. Han henviser til kontoret i Sverige.

Onsdag beskrev Straume invitasjonen som en selvironisk spøk, og understreket at selve festen ikke skulle ha «Exit»-tema.

«Våre kunder og andre som kjenner oss skjønner at videoen er en karikatur, og at den må forstås som dette, og ikke som en presentasjon av selskapets holdninger og verdier» skrev Straume i en tekstmelding onsdag.

Flere av reaksjonene pekte på meglerhusets engasjement for å rekruttere flere kvinner til finansbransjen. Ström erkjenner at «Exit»-saken er uheldig for dette arbeidet:

– Dette skader naturligvis vår tillit i det som er et uhørt viktig spørsmål. Når vi nå avlyser festen handler det om at vi må sette foten ned og vise at vi mener alvor.

Torsdag meldte DN at Ström skulle i møte med meglerhusets likestillingspartner She Community, for å diskutere videoen. Han har rukket å ha et første møte med gründer Heidi Aven bekrefter han.

– Det var en veldig konstruktiv diskusjon og vi kommer til å følge opp med flere møter. Vi har ikke kommet frem til noe konkret, men er enige om at vi skal øke vårt samarbeid for å akselerere dette viktige arbeidet. Vi er blitt enige om veien videre, sier Ström.

Sissener: – Nesten usmakelig

Fondsforvalter Jan Petter Sissener var blant dem som hadde fått invitasjon til festen. Han vil ikke si hvorvidt han mener det var riktig å avlyse festen, men sier han ga klar beskjed til sin meglerkontakt i ABG Sundal Collier om hva han mente om videoen.

– De har vel fått en del reaksjoner. Det har de av meg også. Jeg sa at jeg synes det var en nesten usmakelig invitasjon. Jeg tror de fleste oppegående mennesker skjønner at dette var et veldig dårlig forsøk på å være morsom, sier han til DN.

ABG-sjef Ström vil ikke kommentere konkret kundedialog, men sier reaksjonene har vært blandet.

Forvalter Jan Petter Sissener var invitert til ABGs nå avlyste fest, men satte ikke pris på invitasjonsformatet.
Forvalter Jan Petter Sissener var invitert til ABGs nå avlyste fest, men satte ikke pris på invitasjonsformatet. (Foto: Fartein Rudjord)

– Det har kommet positive reaksjoner fra dem som så selvironien, men også mange negative, akkurat som fra samfunnet for øvrig. Vi har naturligvis en god dialog med våre kunder som lurer på hvilke tiltak vi gjør for at noe som dette ikke skal skje igjen, sier Ström.

Det skal det heller ikke, forsikrer konsernsjefen.

– Det har vært en dyr lærepenge for å forstå at det finnes så mange flere perspektiver enn våre egne. Det er vi ydmyke for. Vi har lært på den harde måten, sier han.

– Aldri nei til en god fest

Videoinvitasjonen der skuespiller Jon Øigarden vises rundt i ABGs nye kontorer ble først publisert på en anonym instagram-konto, og så spredt videre av gründer Ingrid Lange.

– Så så jeg en masse små rom bortover, og der tenker jeg med en gang «kan vi ikke ha det litt gøy her, a?» En liten fest? sier Øigarden til Straume i videoen som er tonesatt med «Exits» kjenningslåt – Leonard Cohens «You Want It Darker».

Gründer og daglig leder Ingrid Lange.
Gründer og daglig leder Ingrid Lange. (Foto: Nicolai Bauer)

Jon Øigarden spiller den grenseoverskridende finansmannen Jeppe Schiøtt, i NRK-serien som fremstiller deler av norsk finans som stappfullt av narkotika, sexkjøp og innsidehandel.

Lange sier til DN at det var fornuftig å snu i saken.

– Det er fornuftig at de snudde i saken. Jeg unner ABG en god fest, både med og uten små rom på de riktige premissene. Mitt navn står nok ikke øverst på invitasjonslisten, men jeg takker aldri nei til en god fest, sier hun.

Hvorvidt det blir innflytningsfest på senere tidspunkt, eventuelt en annen form for markering av de nye Oslo-kontorene er ikke klart.

– Det har vi ikke diskutert, sier Ström.

Flere reagerte sterkt etter at DN først omtalte videoen.

Redertoppen Elisabeth Grieg beskrev den som «bare trist».

– Jeg tror og håper selvfølgelig ikke at den er representativ for ABG, men den tiltenkte selvironien i filmen kommer virkelig ikke frem, sier likestillingsgründer Isabelle Ringnes.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.