ABG Sundal Colliers «Exit»-inspirerte video skapte reaksjoner onsdag. I videoen, som er en innbydelse til innflytningsfest, blir skuespiller Jon Øigarden vist rundt av norgessjef Peter Straume i meglerhusets nye kontorer i Vika.

Øigarden spiller finansmannen Jeppe Schiøtt i serien, som fremstiller deler av norsk finans som fullt av innsidehandel, narkotika og sexkjøp. ABG-filmen har tittelen «Exit Vika» og er tydelig inspirert av serien.

Redertopp Elisabeth Grieg var blant dem som reagerte onsdag. Hun beskrev videoen som «bare trist» og sa at opptrinnet svekket troverdigheten til finansbransjen.

Elisabeth Grieg på scenen under She Conference i Oslo Spektrum i 2019.
Elisabeth Grieg på scenen under She Conference i Oslo Spektrum i 2019. (Foto: Marte Christensen)

– Dårlig dømmekraft

Flere satte også videoen i sammenheng med ABGs arbeid for å rekruttere flere kvinner. Engasjementet har skjedd gjennom stiftelsen Women in Finance og i et flerårig partnerskap med She Community – en organisasjon som jobber for likestilling i næringslivet og som arrangerer She Conference i Oslo.

Her har Grieg delt scenen med ABG-styreleder Knut Brundtland, som også har fungert som mentor for organisasjonen. She-gründer Heidi Aven har så langt vært fornøyd med samarbeidet.

– Det har vært et bra samarbeid, hvor vi i She har opplevd ABG som et foregangsfirma for rekruttering av kvinner til finans. Dette er selvfølgelig noe vi støtter og ønsker å bidra til, sier hun, men legger til:

– Når det er sagt, så er filmen «Exit Vika» et veldig dårlig forsøk på humor og noe vi i She så absolutt ikke ler av. Her mener vi at har ABG vist dårlig dømmekraft, sier Aven.

She-gründer Heidi Aven og ABG-topp Knut Brundtland i forbindelse med opprettelsen av meglerhusets Women in Finance-stiftelse.
She-gründer Heidi Aven og ABG-topp Knut Brundtland i forbindelse med opprettelsen av meglerhusets Women in Finance-stiftelse. (Foto: Elin Høyland)

Møter svensk toppsjef

Da She-gründeren så videoen, tok hun kontakt med ABG Sundal Colliers konsernsjef, svenske Jonas Ström.

– Vi er blitt enige om et møte hvor vi sammen skal se på muligheter på hvordan ABG skal forplikte seg til å arbeide med mangfold – og inkludering internt, det vil si sette seg konkrete mål i kombinasjon med de initiativer de allerede har, sier Aven.

DN har spurt Ström om hva han tenker om «Exit»-videoen.

– Angående videoen du referer til så har den saken allerede blitt kommentert av Peter Straume, skriver han i en epost.

«Selvironisk spøk»

Onsdag kalte norgessjef Straume videoen en selvironisk spøk.

«Vi har fått positive tilbakemeldinger fra folk som har oppfattet videoen som humoristisk, men også registrert noen negative reaksjoner i sosiale medier. Våre kunder og andre som kjenner oss skjønner at videoen er en karikatur, og at den må forstås som dette, og ikke som en presentasjon av selskapets holdninger og verdier» skrev han i en tekstmelding.

Om møtet sier Ström:

– Det stemmer at vi skal ha et møte med Heidi Aven der vi i fellesskap skal diskutere vårt viktige arbeid rundt mangfold, og ikke minst hvordan vi skal fortsette vårt gode samarbeid med She Conference.

Konsernsjefen har ikke besvart DNs spørsmål om han selv kjente til den ikke-offentlige videoen før den ble lekket og spredt i sosiale medier.

Har donert 655.000 kroner hittil

ABG Sundal Collier-stiftelsen for kvinner i finans ble lansert på nettopp She-konferansen i 2018. Hensikten var å øke rekrutteringen av kvinner til finans.

– Jeg, og mange med meg, har jo trodd at Norge er et likestilt land. Men det er det ikke, sa daværende konsernsjef Knut Brundtland, som i dag styreleder i meglerhuset.

Da donerte bedriften 2,5 millioner aksjer til stiftelsen, mens fire eiere, inkludert Brundtland og medgrunnlegger Jan Petter Collier donerte 1,3 millioner aksjer personlig.

I tillegg ble nåværende og tidligere partnere invitert til donasjoner på minimum 50.000 aksjer hver, men det var tilsynelatende ingen som følte seg kallet. Ved utgangen av 2020 var det fortsatt 3,8 millioner aksjer i stiftelsen. Disse har imidlertid hatt en pen verdiøkning og er i dag verdt 34,5 millioner kroner – 38 prosent mer enn da de ble donert.

Ifølge stiftelsens årsrapporter har den mottatt i overkant av 2,1 millioner kroner i utbytte fra og med 2018. I samme tidsrom har stiftelsen hatt rundt 130.000 i driftskostnader og donert 655.000 kroner, hvorav 180.000 i fjor.

«Jannik» Iversen: – Jeg har sett litt på «Exit», og den rekker meg ikke til ankelen engang
Vil ha Røkke dømt for drapsbestilling.
01:42
Publisert:

«Dessverre har covid ført til at mange arrangementer det er vedtatt støtte til er blitt kansellert eller gjort om til digitale arrangementer med vesentlig lavere kostnadsramme» skriver stiftelsens styreleder Adele Bugge Norman Pran i en tekstmelding.

Styrelederen sier stiftelsens økonomiske situasjon er god, og at det tidligere i høst ble vedtatt å øke aktivitetsnivået i alle skandinaviske land betraktelig.

«Vi er også i prosess med å ansette en ressurs for å sikre at stiftelsen kan være mer aktiv både direkte og indirekte gjennom bidrag fremover», skriver Pran videre.

I 2020 støttet stiftelsen Women’s Finance day på NHH, foreningen Women in Finance NTNU og organisasjonen Futureboards – i tillegg til She Community.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.