Etter heisaåret 2021, ble 2022 noe helt annet for ABG Sundal Colliers toppsjefer. I 2021 fikk fem ABG-sjefer nesten 118 millioner kroner i total lønnspakke. De samme fem endte i fjor opp med en totalpakke på 56 millioner kroner.

Konsernsjef Jonas Ström fikk 9,5 millioner kroner i fastlønn i fjor, en halv million mindre enn året før. Det er fraværet av en bonus på ti millioner kroner som forklarer hvordan den totale kompensasjonen faller så drastisk.

Og ettersom 2022 ikke var i nærheten av å være et like aktivt børsår som året før, er det med på å forklare hvorfor bonusene faller såpass mye som de gjør.

Flyttet etter kundene

ABGs norske virksomhet byttet sjef i fjor, da Peter Straume flyttet til Sveits for å være tettere på kundene. Sammen med den tidligere sjefen for investeringsbanken i ABG, Are Andersen, toppet han lønnslistene i ABG i 2021. Da tjente begge 28,9 millioner kroner, som følge av alle børstransaksjonene som fant sted.

De to var med på å dra i gang børsnoteringsbølgen våren 2020, da lave renter etter koronautbruddet fikk selskapene til å strømme til børs. I 2020 tjente de to omkring 17 millioner kroner.

– Vi har et system hvor halvparten av overskuddet etter driftskostnader tilordnes bonus og fordeler mellom ansatte og partnere i henhold til bidrag og innsats. Straume og Andersen har bidratt vesentlig til selskapets meget gode resultater, noe som reflekteres i deres bonus, uttalte arbeidende styreleder Knut Brundtland til DN i fjor.

Han konstaterte da at fjoråret startet slik 2021 sluttet – med en «kraftig nedbremsing» i antallet børsnoteringer. Brundtland selv fikk utbetalt bonuser fra 2021 i fjor på over syv millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.