ABG Sundal Colliers festinvitasjon, inspirert av den mørke NRK-serien «Exit», har vakt oppsikt både i og utenfor norsk finans, der handlingen foregår.

Onsdag omtalte DN klippet der ABGs norgessjef Peter Straume og skuespiller Jon Øigarden vandrer rundt i meglerhusets nye lokaler, tydelig inspirert av serien hvor Øigarden spiller den grenseoverskridende finansmannen Jeppe Schiøtt.

Anledningen er innflytningsfest i meglerhusets nye lokaler i januar, under tittelen «Exit Vika».

«Kanskje ikke så rart at åtte av ni i ledergruppen deres er menn likevel?» spurte gründer og daglig leder Ingrid Lange retorisk etter å ha sett videoen.

Hun reagerte spesielt i lys av meglerhusets engasjement for å få flere kvinner til finansbransjen, blant annet gjennom stiftelsen Women in Finance.

Redertopp og Grieg-gruppen-styreleder Elisabeth Grieg er blant dem som har fått med seg at ABG inviterer til fest. Hun har vært en tydelig stemme for likestilling i næringslivet i en årrekke, og mener arbeidet går for sakte.

«Alvorlig talt. Dette er bare trist og viser at de fremdeles har en lang vei å gå. Slike situasjoner svekker troverdigheten til bransjen og er lite tillitvekkende» skriver hun i en tekstmelding til DN.

«En karikatur»

DN har forelagt ABG-sjef Peter Straume kritikken. Han viser til svarene han ga onsdag.

«Invitasjonsfilmen er ment som en selvironisk spøk, basert på en karikert tv-serie mange har fått med seg. Vi vurderte virkemidlene og innhold grundig på forhånd, fordi vi vet at humor og ironi oppfattes ulikt» skrev Straume i en sms til DN.

Grieg Investor, et av selskapene i Grieg-gruppen, samarbeider med ABG Sundal Colliers Women in Finance-stiftelse om et konsept som kalles She Invests. Dette ligger under She Conference-paraplyen hvor ABG står oppført som partner på nettsidene.

En «Exit»-inspirert video med ABG Sundal Colliers norgessjef Peter Straume har vakt til dels sterke reaksjoner. Meglertoppen er nøye med å understreke at det dreier seg om en parodi.
En «Exit»-inspirert video med ABG Sundal Colliers norgessjef Peter Straume har vakt til dels sterke reaksjoner. Meglertoppen er nøye med å understreke at det dreier seg om en parodi. (Foto: Mikaela Berg)

Det var på denne konferansen sjef Knut Brundtland annonserte opprettelsen av Women in Finance i 2018.

– Formålet med stiftelsen er å støtte ethvert tiltak som kan bidra til å få flere kvinner til å velge finans, sa Brundtland den gangen.

Stiftelsens styreleder, Adele Bugge Norman Pran, henviser til Brundtland når DN tar kontakt. Brundtland stiller seg bak svarene til Straume, og har ingenting å tilføye.

ABG-sjef Straume svarte slik på kritikken onsdag:

«Vi har fått positive tilbakemeldinger fra folk som har oppfattet videoen som humoristisk, men også registrert noen negative reaksjoner i sosiale medier. Våre kunder og andre som kjenner oss skjønner at videoen er en karikatur, og at den må forstås som dette, og ikke som en presentasjon av selskapets holdninger og verdier».

NRKs nye dramaserie «Exit» er inspirert av faktiske hendelser blant fire investorer som vasser i penger, prostituerte og kokain.
I den kommende NRK-serien «Exit» spiller Jon Øigarden, svenske Simon Berger, Pål Sverre Hagen og Tobias Santelmann. Historiene er hentet fra de mørke avkrokene av finansdistriktet Tjuvholmen.
01:14
Publisert:

– Et dårlig rykte

Likestillingsgründer Isabelle Ringnes fikk videoen tilsendt av en kvinne som jobber i finans onsdag, og sier hun har inntrykk av at flere i bransjen synes det er pinlig.

– Kulturen som fremstilles i «Exit» er dessverre reell enkelte steder i finansmiljøet. Jeg tror og håper selvfølgelig ikke at den er representativ for ABG, men den tiltenkte selvironien i filmen kommer virkelig ikke frem, sier Ringnes, som er datter av eiendomsmilliarder Christian Ringnes.

Hun er enig med Lange og mener meglerhuset kunne løst oppgaven på en klokere måte, dersom de ønsket å harselere med stereotypier om finansbransjen.

Isabelle Ringnes er medgründer av tjenesten Equality Check, som skal bidra til likestilling og mangfold i arbeidslivet.
Isabelle Ringnes er medgründer av tjenesten Equality Check, som skal bidra til likestilling og mangfold i arbeidslivet. (Foto: Per Thrana)

– For å være en virksomhet som snakker høyt om viktigheten av likestilling, og som aktivt investerer i målet, er dette særlig pinlig. Denne typen kleine utspill opprettholder et dårlig rykte rundt finansbransjen som jeg har et inntrykk av at de ønsker å endre, sier gründeren.

Ringnes håper videoen, som hun kaller et «bomskudd», motiverer meglerhuset til å jobbe mer målrettet med likestilling:

– Jeg vet ikke hvor mange kvinner som var med å produsere dette stuntet, men det er mulig at den er et svar på at strategien for å rekruttere kvinner inn, ikke har vært helt vellykket til nå, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.