Peter Straume går av som toppsjef i meglerhuset ABG Sundal Collier Norge, fremgår det av en melding mandag morgen. Straume vil fortsatt jobbe i ABG og forblir partner i investeringsbanken, ifølge meldingen. Beslutningen om å trekke seg er også en konsekvens av at Straume og kona skal flytte til Sveits, opplyses det.

Straume hadde en ligningsinntekt på 28,8 millioner kroner i fjor, og en formue på 16,3 millioner kroner, ifølge skattelistene.

Kristian Fyksen tar over som toppsjef etter Straume, og vil lede virksomheten i Norge ved siden av sin nåværende rolle som sjef for investeringsbankavdelingen i ABG Norge. Fyksen har jobbet i ABG siden 2016, og kom da fra DNB Markets.

– Jeg er veldig glad for at Kristian har sagt ja til å ta på seg rollen som administrerende direktør i ABGSC Norge, sier Jonas Ström, konsernsjef i ABG Sundal Collier.

Kristian B. Fyksen tar over som toppsjef i ABG. Fra høyre: Fyksen og aksjeanalytiker Bengt Jonassen.
Kristian B. Fyksen tar over som toppsjef i ABG. Fra høyre: Fyksen og aksjeanalytiker Bengt Jonassen. (Foto: Elin Høyland)

Titall mrd. til Sveits

Straume er dermed den siste i rekken av flere formuende nordmenn som har valgt å flytte til Sveits. Fredag skrev DN at seriegründer Bjørn Mathias Apeland har flyttet til Zug i Sveits.

– Det er blitt for krevende for en bedrift å ha norske eiere, sa han.

Hittil i år har 32 norske mangemillionærer flyttet til Sveits. Det er seks ganger mer enn DN har registrert noe annet enkeltår. Utflytterne tar med seg ligningsformuer på til sammen over 33 milliarder kroner – inkludert Magnus Reitans formue som barna i Sveits nå arver store deler av.

Utflytterne, inkludert Reitan, betalte over 600 millioner kroner i skatt i fjor, ifølge ligningslistene.

Selv om listen over Sveits-bosatte nordmenn er blitt lenger, er det fortsatt en liten andel av personene på formuestoppen som har flyttet utenlands de siste årene – og mange har også flyttet hjem, viser DNs analyse basert på flytting og ligningstall tilbake til 2009.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.