Jan Petter Collier grunnla meglerhuset ABG Sundal Collier tilbake i 1984. Det har han tjent gode penger på. Noe er blitt brukt til å investere gjennom det private familieselskapet Sanden as.

I fjor traff han og de to barna Margrethe Collier Høegh og Petter Collier godt med investeringene, som bidro til at selskapet endte med sitt beste resultat før skatt noensinne. Samlet la det frem et overskudd på 145 millioner kroner, opp fra 100 millioner kroner året før.

Fjorårets rekordår betyr at Collier-familiens investeringsselskap de seneste ti årene har tjent 700 millioner kroner, ifølge en gjennomgåelse av regnskapene.

Aksjene økte kraftig i verdi

Collier-eide Sandens eiendeler økte til én milliard kroner ved utgangen av fjoråret, opp fra 893 millioner kroner ved utgangen av 2016. Det er første gangen selskapet har verdier for en milliardsum.

Selskapet hadde i fjor en gevinst på salg av verdipapirer på 26 millioner kroner, opp fra fem millioner kroner i 2016. Samlet ble det også mottatt aksjeutbytter for 27 millioner kroner.

Sandens aksjer har en markedsverdi på 364 millioner kroner, en oppgang på 93 millioner kroner fra året før, og 223 millioner kroner over anskaffelseskost.

Obligasjonsporteføljen er på sin side verdt 61 millioner kroner, en nedgang på 48 millioner kroner, men over anskaffelseskost på 52 millioner kroner.

Sandens investeringer var ved nyttår oppført i balansen til totalt 827 millioner kroner.

Bred portefølje

Det er flere tungvektere på Oslo Børs som dominerer på listen over Collier-familiens aksjesatsinger, viser DNs aksjonærregister:

  • Ved nyttår hadde Sanden 550.000 aksjer i aluminiumsgiganten Hydro, 500.000 i dagligvarekonsernet Orkla, 100.000 i Kjell Inge Røkkes Aker og 60.000 aksjer i gjødselgiganten Yara.
  • Selskapet hadde 4,7 millioner aksjer, eller 2,7 prosent av aksjene, i forbrukslånsbanken Komplett Bank.
  • Collier-familien eide også en million aksjer i Aker Brygge-eieren Norwegian Property.
  • Sanden hadde blant annet også aksjer i entreprenørselskapet Veidekke, i boligselskapet Selvaag Bolig, i riggselskapet Songa Offshore, i oljeselskapet Aker BP og i interiørkjeden Kid.

Dette er investeringer i markedet som kommer på toppen av Sanden og Colliers langsiktige aksjebeholdning i meglerhuset ABG Sundal Collier, som har en markedsverdi på 235 millioner kroner.

Ved utgangen av 2016 satt selskapet med en million aksjer i Hydro, som betyr at det mest sannsynlig kvittet seg med en større aksjepost i fjor. Hydro-aksjen steg kraftig på Oslo Børs i fjor.

I lønnstoppen

Jan Petter Collier har i flere tiår vært i kulissene ved de største transaksjonene i næringslivet og er på lønnstoppen i meglerbransjen. Som en nøkkelperson i avdelingen for finansiell rådgivning (corporate finance) hadde han en ligningsinntekt på 38,5 millioner kroner i 2016.

DN har vært i kontakt med Collier som ikke ønsker å kommentere resultatet eller investeringene.(Vilkår)

Så mye koster en flyktning i Sverige
Immigrasjonsforsker Joakim Ruist har regnet ut hvor mye innvandringen til Sverige vil koste.
01:39
Publisert: