Børsnoterte oljeserviceselskaper har fått grundig bank gjennom oljekrisen, og har hengt etter oljeselskapene gjennom oljeprisoppturen det siste året. Det kan endre seg nå.

Nylig kom meglerhuset ABG Sundal Collier med en analyse med tittelen «Time to go all in», der analytikerne uttrykker begeistring for en rekke oljeserviceselskaper, blant annet PGS, Subsea og Seadrill. ABG Sundal Collier foretrekker nå også oljeserviceselskaper foran oljeselskaper, mye fordi aksjekursene i mange av de sistnevnte har gått så friskt.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets tenker i samme retning.

– Det som er interessant nå mot slutten av året for aksjeinvestorer, er hva man skal satse på neste år, sier Sveen-Nilsen.

Han mener historien klart peker i retning av at oljeserviceselskaper er en bedre investeringsidé året etter store oljeprisoppturer. Han viser til at det har skjedd seks ganger før de siste 25 årene at oljeprisen har steget mer enn tredve prosent på ett år. I de påfølgende årene har indeksen av oljeserviceselskaper i snitt steget med 22 prosent, mot 11 prosent oppgang for indeksen av oljeselskaper. 2018 tegner til å bli et nytt år med over tredve prosent oljeprisoppgang.

– Stort sett går oljeserviceaksjene bedre enn oljeselskapsaksjene året etter store oljeprisoppganger, sier Teodor Sveen-Nilsen.

Han mener det er mange gode grunner for at det er slik, først og fremst at oljeselskapenes investeringsbudsjetter øker. Volumøkning gir ofte god lønnsomhetseffekt for oljeserviceselskaper, som gjerne har store faste kostnader. Litt senere i syklusen, når den ledige kapasiteten i oljeserviceindustrien er brukt opp, stiger rater og kostnadsnivå.

– Vi har ikke fryktelig gode tallserier på det, men volumene går opp litt før prisene, sier Sveen-Nilsen.

Teodor Sveen-Nilsen er oljeaksjeanalytiker i Sparebank 1 Markets.
Teodor Sveen-Nilsen er oljeaksjeanalytiker i Sparebank 1 Markets. (Foto: Elin Høyland)

Han mener oljekrisen har vart utypisk lenge etter oljepriskollapsen i 2014.

– Vi har aldri sett en oljenedtur før der en ikke har fått tosifret vekst i investeringene to år etter oljeprisfallet. Denne gangen bunnet oljeinvesteringene ut i 2016, men investeringene vokste bare to prosent i fjor, og i år tror vi på åtte prosent. Først til neste år blir det tosifret vekst i globale oljeinvesteringer, sier han.

– Oljeselskapene lover likevel at de denne gangen skal ha kapitaldisiplin og ikke sende kostnadsnivået i oljeservice til himmels igjen?

– Det kan være det stemmer, men det spørs. Uten unntak skryter oljeselskapene av at break-even-nivåene i nye utbygginger har sunket ned mot 30 dollar fatet. Da er det merkelig om de ikke skulle ønske å investere mye med dagens oljepriser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.