Et solid 2019 rundes av med et formidabelt fjerde kvartal, ifølge Jonas Ström, administrerende direktør i ABG Sundal Collier.

Meglerhuset har nettopp lagt frem vel over en dobling av kvartalsresultatet og høyeste årsomsetning siden finanskrisen. DN ber Ström rulle terning over selskapets prestasjon.

– Nå spør du noen som kanskje har bristende troverdighet i objektivitet, men fjerde kvartal er en sekser, sier han.

Åpner bonuskranen

ABG tjente 167 millioner kroner før skatt i fjerde kvartal, opp fra 62 millioner kroner i samme periode året før. Inntektene for hele året var 1,4 milliarder kroner. Særlig bidro den svenske virksomheten med kraftig vekst fra en omsetning på 312 millioner kroner i 2018 til 507 millioner kroner i 2019.

– Det beste med resultatet er at det ikke er et spesielt produkt eller sektor som drar. Det er summen av innsatsen fra alle medarbeidere i alle geografier og i alle produktområder. Sverige leverer rekordresultat, Danmark leverer rekordresultat og Norge fortsetter å vise solide sifre og er opp på hele året. Det var knallsterkt. Jeg er veldig fornøyd, sier Ström.

– Da fortjener de ansatte økte bonuser?

– Ja, det gjør de. Velfortjent, sier han.

I flere år var bonusutbetalingene på rundt eller over 300 millioner kroner, men i 2018 ble bonusene kuttet til 228 millioner kroner. Nå skrur Ström bonuskranen opp og deler ut 298 millioner kroner til sine ansatte. Det er et bonusløft på 70 millioner kroner.

Tror børsen skal opp

ABG-sjefen sier deres pipeline, altså ventede transaksjoner og oppdrag, ser sterkere ut enn noensinne, og han vil styrke posisjonen ytterligere i 2020. Men han erkjenner at selv ikke meglersjefer kan spå fremtiden.

– Hadde jeg hatt spåkulen hadde jeg kanskje ikke sittet i telefon med deg. Da hadde jeg sittet og telt penger et annet sted, sier Ström.

Han er likevel sikker på at 2020 blir et godt år for både investorer. Han peker på at sentralbankenes fortsatte kjøp av obligasjoner og trykking av penger vil være gunstig for aksjemarkedet og at makrotallene ligger til rette for et godt år.

– Verdivurderingene begynner så klart å gå opp på børsene, og visse sektorer begynner å bli dyre, men så lenge konjunkturen ikke overrasker negativt, tror jeg dette fortsetter, sier han.

Han tror aksjemarkedet i snitt vil stige med mellom fem og ti prosent i 2020, drevet av inntjeningsvekst fremfor multippelekspansjon. Når multiplene stiger, betyr det at markedsverdien stiger uten at den underliggende selskapsutviklingen følger etter.

Spår konsolidering i bransjen

Mesteparten av ABG Sundal Colliers inntekter kommer nå fra virksomhetsområdet «investment banking» hvor selskapet blant annet bistår selskaper med å hente kapital, samt tilrettelegge for børsnoteringer. Dette området dro inn 220 millioner kroner i fjerde kvartal, mot 91 millioner kroner året før.

«Markets-avdelingen», som omfatter rådgivning, analyse og salg, økte resultatet med 219 prosent til 86 millioner i kvartalet, men Ström påpeker at betalingsviljen har falt som følge av de såkalte Mifid II-reguleringene. Disse reguleringene innebærer at det må tas betalt for aksje- og makroanalyser. I tillegg er det kommet nye nettaktører som presser prisene på kurtasje nedover.

Meglersjefen tror derfor man fremover vil se flere konsolideringer i bransjen.

– De som ikke har like solid forretning som oss kommer til å få det vanskelig. Alt annet like bør det i det lange perspektivet lede til noen konsolideringer. Det er mange aktører, sier han.

– Er konsolidering aktuelt for dere?

– Vi jobber ikke aktivt for å delta i konsolidering nå, men noterer oss at det er veldig mange aktører. Dukker det opp muligheter gjør vi alltid det som er best for aksjonærene, sier han.

Meglerhuset deler i 2019 ut totalt 0,44 kroner i utbytte til aksjonærene. Styrets mål er nå å dele ut 80 prosent av det årlige utvannede resultatet per aksje i utbytte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.