– Valuta har alltid dreid seg mye om psykologi. Lovverket som regulerer hva som er lovlige banktjenester, ble laget lenge før kryptovaluta ble en realitet. Dagens lovverk er ikke helt tilpasset dagens virkelighet, sier advokat Jon Wessel-Aas.

Denne uken har Bitcoins Norge-kunder krevd en rekke svar fra kryptobørsen etter at det ble kjent at den tvangssolgte kundenes verdier fordi samarbeidspartneren Alphapoint ble utsatt for dataangrep. Kundene ble lovet penger tilbake ut ifra bitcoin-verdien 1. mai, datoen da angrepet ble oppdaget.

Siden mai har kursen doblet seg.

– Her vil jeg (igjen) vise til vilkårene for å handle på vår plattform, som kundene har godtatt. De sier at vi kun har erstatningsansvar overfor den enkelte kunde, begrenset til det opprinnelige valutainnskuddet på kundens konto. Jeg er virkelig lei meg for at kundene våre har opplevd dette og har gjort det jeg mente var best for å sikre deres verdier. Det arbeidet fortsetter jeg med, skrev daglig leder Ole-André Torjussen i kryptovalutaselskapet til DN tirsdag.

– Sterk forbrukerrett

Seksjonssjef Anders Schiøtz Worren i Finanstilsynet har tidligere sagt til DN at virtuell valuta kun er underlagt regulering på hvitvaskingsområdet, og at «denne sektoren skiller seg følgelig fra andre typer foretak under vårt tilsyn».

Forbrukertilsynet opplyser at de ikke har behandlet noen lignende saker som det er naturlig å vise til, men at det vil være mulig å drøfte en sak med næringsdrivende etter markedsføringslovens regler om urimelige avtalevilkår.

Wessel-Aas mener lovgivere er oppmerksomme på temaet, men at man foreløpig ikke har klart å ta stilling til kryptofenomenet på en helhetlig måte.

Han sier at det generelt er sterk forbrukerbeskyttelse i Norge, men understreker at han ikke tar stilling til Bitcoins Norge-saken.

– Det stilles strenge krav til at kundene skal få informasjon om tjenestene de investerer i. I helt ordinære banktjenester er instanser blitt dømt til å betale tilbake til kunder som ikke har skjønt risiko. I alle tilfeller, også når det gjelder kryptovaluta, vil det være snakk om avtaletolkning, ser han.

Lover utbetaling neste uke

I en oppdatering torsdag skriver Bitcoins Norge at de starter i dag med å gjennomgå hver enkelt kundes konto, for deretter å starte utbetalingene neste uke.

Kryptoanalytiker Bjørn Bjerke sa nylig til DN at han mener det er meget usannsynlig at aktører utenfor både Bitcoins Norge og Alphapoint står bak et angrep, gitt hva andre angrep har vist.

Bjørn Alsos hos kryptomarkedsstedet Bit Bay sier at en ikke kan utelukke eksterne aktører, selv om såkalte innsidejobber har vært mest vanlig.

Selv har han «mindre beløp» i Bitcoins Norway, men advarer mot å ha for mye verdier på børsene.

– Det er det svakeste leddet i kjeden. På grunn av stor gevinst ligger det en stor motivasjon bak å hacke en kryptobørs. Når dette er et såpass nytt felt, er det også mange sikkerhetshull som ikke er oppdaget.

Han mener valget om å velge 1. mai som dato for verdsettelse minner om metoder som utenlandske børser bruker for å lempe tapet over på kundene, og at han ikke tror at det vil aksepteres i Norge.

I et intervju med bransjenettstedet Kryptografen, benekter Ole-André Torjussen at han har forsøkt å lure kundene.

– Jeg kan garantere at dette ikke er noen form for «exit-scam». Jeg tar hele situasjonen veldig tungt og jobber hardt for å kunne hjelpe kundene ut på best mulig måte. Jeg har et sterkt ønske om å drive Bitcoins Norge videre, sier Torjussen til nettstedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.