Den nederlandske markedsregulatoren AFM har ved en feil publisert informasjon om hundrevis av såkalte shorthandler, som ikke skulle offentliggjøres. 

De avslørte blant annet at George Soros har satset på at nederlandske bankaksjer skal falle og en rekke andre fonds syn på aksjer som skal ned, melder Financial Times. 

Flere har reagert med sinne. 

– Når en bank eller et hedgefond gjør en feil får de bot – hvem vil gi den nederlandske regulatøren bot, spør en hedgefondforvalter, ifølge FT. 

Ønske ikke publisering

Short-salg betyr at man låner aksjer i en periode og selger dem – for så å kjøpe dem tilbake for eieren på et senere tidspunkt. Dermed kan man tjene på fall i aksjekursen. Europeisk regelverk sier at slike handler skal offentliggjøres hvis de omfatter mer enn 0,5 prosent av et selskaps aksjer. Mange fond ønsker ikke å avsløre sin strategi, ikke minst i forhold til ledelsen i selskaper de vedder på skal ned, og mange holder seg dermed bevisst under denne grensen. 

Men ved en feil ble hundrevis av slike handler likevel publisert i en periode. 

En talsmann fra AFM sier publiseringen var en feil, og raskt ble rettet. Men informasjonen er kopiert. 

Veddet mot bank

Financial Times rapporterer at de har sett lister som viser blant annet at Soros-familien hadde en shortposisjon i den nederlandske banken ING, som på det mest omfattet 0,3 prosent av aksjene. Liste viser også at det robotdrevne Medallion-fondet til Renaissance Technologies har hatt shortposisjoner mot en rekke nederlandske selskaper siden 2012, og fremdeles tror på fall i Advanced Metallurgical Group, it-selskapet Ordina og eiendomsselskapet Wereldhave.

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.