Torsdag forrige uke ble selskapet Airbnb notert på Nasdaq-børsen i USA. Selskapet, hvis plattform lar brukere leie ut egne rom, leiligheter, hus og hytter, skjøt umiddelbart fart, og nær doblet seg i verdi, men har siden falt noe.

I skrivende stund har selskapet en markedsverdi på snaut 77,5 milliarder dollar – tilsvarende om lag 675 milliarder norske kroner.

Det er langt mer enn 1,5 millioner dollar, som også var verdien gründerne siktet mot da de forsøkte å hente inn frisk kapital i 2008.

Viste frem avslag på bloggen

I et innlegg på blogg-plattformen Medium fra 2015, delte Airbnb-grunnlegger Brian Chesky skjermdumper av eposter fra fem ikke navngitte investorer som hadde fått tilbud om å kjøpe 10 prosent av Airbnb da selskapet fremdeles var i en oppstartsfase.

Beløpet grunnleggerne ba om var 150.000 dollar, som altså ville verdsatt selskapet til 1,5 millioner dollar, eller om lag 8,5 millioner kroner, om du regner med daværende dollarkurs.

Ti prosent av Airbnb har i dag en markedsverdi på over 65 milliarder norske kroner, og et enkelt regnestykke viser at de fem investorene altså kunne fått en avkastning på omtrent tilsvarende mye.

Dette er for øvrig ikke medregnet eventuelle emisjoner som ville vannet ut aksjebeholdningen til den eventuelle investoren.

Ifølge Forbes har Chesky selv en eierandel i Airbnb på 15,4 prosent – en aksjepost som er verdt i overkant av 100 milliarder norske kroner.

«Smarte folk»

Blogginnlegget til Chesky ble skrevet på et tidspunkt der investeringen ville vært verdt om lag én milliard dollar. Han understreker i innlegget at det ikke er meningen å henge ut investorene som ikke tok sjansen i 2008.

«Investorene som ga oss avslag var smarte folk, og jeg er sikker på at vi ikke fremsto veldig imponerende den gang.»

Innlegget er snarere ment som inspirasjon til andre gründere som sliter med å få på plass tidlig finansiering av selskapene sine.

«Neste gang du har en idé som får avslag, vil jeg at du skal tenke på disse epostene», avslutter han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.