Det Kjell Inge Røkke- og Aker-dominerte oljeselskapet Aker BP fortsetter den kraftige oppturen på Oslo Børs etter selskapets kapitalmarkedsdag torsdag. Siden nyttår har nå aksjen steget over 30 prosent.

Flere analytikerne oppjusterer kursmålet på aksjen etter kapitalmarkedsdagen. Særlig det økte utbytte for 2019 trekkes frem av meglerhusene.

- Klarere

Analytiker Karl Fredrik Schjøtt-Pedersen i ABG Sundal Collier sier til TDN Direkt at han sitter igjen med et positivt inntrykk etter kapitalmarkedsdagen. Han viser til at selskapet kom med kommunikasjon og langsiktig guiding som bidrar til å "de-riske" selskapets portefølje.

Saken fortsetter under bildet

Karl Fredrik Schjøtt-Pedersen, ABG Sundal Collier.
Karl Fredrik Schjøtt-Pedersen, ABG Sundal Collier. (Foto: Fartein Rudjord)

- Produksjonsambisjonene har i stor grad vært indikert tidligere. Det som er bra er at de viser hva som danner grunnlaget for veksten og hvilket investeringsbehov som kreves. De viser klar sammenheng mellom dagens ressursbase og fremtidig produksjon, sier han til TDN Direkt.

I tillegg trekker analytikeren frem et ventet høyere utbytte fra Aker BP i 2019.

- Dette gir komfort både på balanse og langsiktig kontantstrømgenerering. Det kortsiktige bildet er ganske uendret, men det langsiktige bildet er klarere, sier Schjøtt-Pedersen.

«Troverdig»

Analytiker Halvor Strand Nygård i SEB hever kursmålet på Aker BP fra 315 til 340 kroner aksjen og opprettholder en kjøpsanbefaling på aksjen, ifølge en oppdatering fredag.

Saken fortsetter under bildet

Halvor Strand Nygård, SEB.
Halvor Strand Nygård, SEB. (Foto: Fredrik Bjerknes)

«Vi applauderer Aker BPs aggressive melding på kapitalmarkedsdagen og gitt selskapets sterke historikk og (nåværende) konservative belåning, finner vi budskapet troverdig», skriver analytikeren.

Basert på Aker BPs ambisjoner ser han muligheten for at oljeselskapet kan doble resultatet per aksje innen 2021 og tredoble det innen 2023.

Hever til kjøp

Handelsbanken Capital Markets oppgraderer fredag Aker BP til kjøp fra tidligere akkumuler, samtidig som kursmålet oppjusteres til 340 kroner fra tidligere 325 kroner per aksje.

Saken fortsetter under bildet

Teodor Sveen-Nilsen, Sparebank 1 markets.
Teodor Sveen-Nilsen, Sparebank 1 markets. (Foto: Per Thrana)

Meglerhuset viser til Aker BPs "gode lavkostnadsvekst og betydelig høyere utbytte".

«Vi antar at investorene setter pris på selskapets utbytteambisjoner gitt at Aker kan bevise at dette er finansielt mulig, også på mye lavere oljepriser», skriver meglerhuset.

Styret i Aker BP foreslår et utbytte i 2019 på 750 millioner dollar, opp fra 450 millioner dollar i 2018, med ambisjon om å øke utbyttet med ytterligere 100 millioner dollar pr år fram til 2023.

«Det var ikke mye å klage over på Aker BPs kapitalmarkedsdag», skriver analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets i en oppdatering. Han mener det viktigste budskapet var guidingen for utbyttet i 2019, som var godt over meglerhusets estimat.

Utbytte-jubel

Sparebank 1 Markets oppjusterer kursmålet på Aker BP-aksjen til 320 kroner fra tidligere 300 kroner, som et resultat av flere positive estimatendringer, samtidig som han opprettholder kjøpsanbefalingen på aksjen.

Analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank Markets trekker som Sveen-Nilsen frem at Aker BP øker utbyttet.

Saken fortsetter under bildet

Christian Yggeseth, Danske Bank Markets.
Christian Yggeseth, Danske Bank Markets. (Foto: Gunnar Blöndal)

- Den seneste tiden har aksjen handlet kanskje vel så mye på en utbytteprising som en prising basert på verdijustert egenkapital, som gjerne er den typen selskaper handler på i en tidlig del av livsløpet, så det får aksjen til å stige en del, sier han til TDN Direkt.

Yggeseth sier at Danske Bank Markets har oppjustert kursmålet på aksjen til 400 kroner fra tidligere 342 kroner, og meglerhuset har en kjøpsanbefaling på aksjen.

Dersom analytikeren skal trekke frem noe negativt vil han nevne noe høyere produksjonskostnader i 2019 enn det han selv lå inne med.

- Men i sum var dette absolutt en positiv kapitalmarkedsdag, sier han avslutningsvis.

Lavere kostnader

På bakgrunn av kapitalmarkedsdagen hever DNB Markets estimatene for inntjening per aksje med åtte og ni prosent for årene 2020 og 2021, mens estimatene for 2019 er uendret.

«Vi mener Aker BP bygger trygghet rundt driftsforbedringene, understreket av guidingen om reduserte driftskostnader per fat med 45 prosent innen 2023 og sterke produksjonsutsikter fra den eksisterende porteføljen», skriver meglerhuset.

DNB kutter estimatene for driftskostnadene i 2020 og 2021, til henholdsvis 10,5 dollar per fat og 9,3 dollar per fat, samtidig som estimatene for produksjonen i 2020 og 2021 heves.

Meglerhuset oppjusterer kursmålet på Aker BP-aksjen til 312 kroner fra tidligere 308 kroner, samtidig som kjøpsanbefalingen opprettholdes.

«Overgikk forventninger»

Nordea Markets mener kursoppgangen i Aker BP på 4,8 prosent torsdag var av beskjeden karakter og at nåværende kurs gir en attraktiv inngang til et "langsiktig vekstcase med et meget solid utbytte".

«Vi forventet at kapitalmarkedsdagen til Aker BP ville bli en positiv katalysator, men likevel overgikk gårsdagen våre forventninger», skriver meglerhuset.

Nordea Markets oppjusterer kursmålet på Aker BP til 352 kroner fra tidligere 322 kroner, samtidig som kjøpsanbefalingen opprettholdes.

Aker BP stiger 3,1 prosent til 284,40 kroner på Oslo Børs hittil fredag. Aksjen var opp 4,8 prosent torsdag. Siden nyttår er dermed Aker BP opp 30,7 prosent.

Også Aker stiger markert, og er også opp 3,1 prosent. Aker var opp 4,5 prosent torsdag, og har steget nær 30 prosent siden nyttår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Burgunder-utfordrer
Kanadiske Meyer utfordrer etablerte Burgund med sin chardonnay.
01:38
Publisert: