De siste åtte årene har Karl Johnny Hersvik bygget opp det som er blitt det suverent mest verdifulle selskapet i Aker-sfæren.
Nå belønnes Aker BP-sjefen med en enorm utbetaling fra hovedeieren selv. Ifølge det ferske regnskapet til The Resource Group (TRG), det aller øverste selskapet i Kjell Inge Røkkes eierstruktur, fikk Hersvik en engangsutbetaling på 113 millioner kroner i fjor.
– Jeg setter svært stor pris på denne anerkjennelsen. Utover det, henviser jeg til Aker for ytterligere informasjon, heter det i en tekstmelding til Dagens Næringsliv fra Hersvik.
I Aker forklarer kommunikasjonsdirektør Atle Kigen utbetalingen slik:
– Dette var en engangsutbetaling for enestående prestasjoner og bidrag til betydelig verdiskaping gjennom mange år, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker.
Fra ni til 215 milliarder
Da Hersvik overtok som sjef i Det norske våren 2014, var børsverdien ni milliarder kroner. Etter en rekke fusjoner og oppkjøp er verdien av Aker BP i dag 215 milliarder kroner. Måneden etter at Hersvik overtok, ble det første store oppkjøpet gjennomført. Men mange ristet på hodet over kjøpet av Marathon da oljeprisen stupte høsten 2014.
– Hersvik har siden han tiltrådte stillingen som leder av Det norske oljeselskap våren 2014, vært en pådriver i utviklingen av Akers bedrifter og virksomheter innenfor olje og gass, industriell software, teknologi og fornybar energi. Han har bidratt til å skape nye forretningsmuligheter og verdifulle selskaper. Børsverdien av det som i dag er Aker BP, har dessuten steget fra ni milliarder til 215 milliarder kroner under Hersviks lederskap, sier Kigen.
Initiert av Røkke
Dagens markedsverdi gjør Aker BP til det tredje største selskapet på Oslo Børs, kun slått av Equinor og DNB. Røkke-dominerte Aker Capital eier rundt 21 prosent av selskapet, mens de to andre storaksjonærene er britiske BP og den svenske Lundin-familien.
Kostnaden er imidlertid delt mellom Røkkes TRG og Aker-konsernet. Kigen understreker at det var Kjell Inge Røkke som selv som initierte utbetalingen.
– Det var Kjell Inge Røkke som i fjor tok initiativet til engangsbeløpet betalt av hans selskap TRG og Aker. Dette er en belønning for ekstraordinær innsats over tid, og Røkke understreker at Hersvik har utgjort en forskjell i transformasjonen av Aker som en gruppe av industri- og teknologiselskaper, sier Kigen.
I tillegg til engangsutbetalingen hadde Hersvik en solid inntekt i fjor. Ifølge Aker BPs årsrapport tjente han 1,7 millioner dollar, tilsvarende snaut 15 millioner kroner, basert på den gjennomsnittlige kronekursen for 2021. Siden 2016 har Hersvik tjent nesten 90 millioner kroner i stillingen som Aker BP-sjef.
– Røkke og Aker har valgt å ta de samlede kostnadene fullt ut på vegne av aksjonærene i Aker-selskaper hvor Hersvik har vært en bidragsyter, og det er ikke gjort ved fradrag i oljeskatteregimet i Aker BP. I realiteten er det Kjell Inge Røkke som har betalt 84 prosent av lønnsutbetalingen, skatten og arbeidsgiveravgiften gjennom TRG og hans eierskap i Aker, sier Kigen.
Av det samlede beløpet på 129 millioner kroner har staten fått cirka 70 millioner kroner i skatt og arbeidsgiveravgift, og Karl Johnny Hersvik har mottatt 59 millioner kroner, ifølge Kigen.
Røkkes investeringsselskap TRG hadde et overskudd på 1,3 milliarder kroner i 2021. Milliardæren tok en halv milliard kroner i utbytte. Han eier 96,5 prosent av selskapet selv, mens de to barna Kristian og Elisabeth Monsen Røkke eier 1,75 prosent hver.
Fra forskning til oppkjøp
Karl Johnny Hersvik kom til Aker-systemet fra jobben som forskningsdirektør i Equinor, den gang Statoil. Der hadde han jobbet seg opp til å bli en av de unge stjernene i selskapet med en rekke forskjellige jobber. Men selv om tempoet var stort i Equinor, har det gått i rakettfart i Det norske og senere Aker BP.
En rekke fusjoner og oppkjøp er gjennomført med Hersvik i førersetet. De to viktigste er samarbeidet med britiske BP på norsk sokkel som la grunnlaget for Aker BP, og nå i år fusjonen med Lundin.
Da Hersvik overtok Det norske-jobben produserte selskapet 1280 fat dagen. I dag vil Aker BP, etter fusjonen med Lundin, produsere over 400.000 fat dagen. Det gjør selskapet til det nest største på norsk sokkel etter Equinor.
Hersviks rolle i Aker har ikke bare vært begrenset til Aker BP. Han har hatt en viktig rolle i styrene i teknologiselskapene Cognite og Aize.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.