Tirsdag kveld sprakk nyheten etter flere uker med rykter om et mulig oppkjøp: Kjell Inge Røkkes Aker BP kjøper svenske Lundins olje- og gassvirksomhet i Norge.

Avtalen verdsatte Lundin Energys olje- og gassvirksomhet til 125 milliarder kroner. For å finansiere transaksjonen utsteder Aker BP 271,91 millioner nye aksjer til Lundin-aksjonærene og betaler 2,22 milliarder dollar i kontanter. Når alt er gjort opp vil Aker eie 21,2 prosent av den nye oljegiganten, BP 15,9 prosent og Lundin-familien 14,4 prosent. Øvrige aksjonærer i Aker BP og Lundin vil eie 48,6 prosent.

Aksjeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie mener avtalen er best for Lundins aksjonærer.

– Nå låses det et bytteforhold mellom aksjene som favoriserer Lundin-aksjonærene til en viss grad, og selv om oljeprisen skulle gå opp, så vil Lundins aksjonærer være med på det også gjennom sine Aker BP-aksjer, sier han.

Analytikeren mener nemlig Lundin var priset relativt høyere enn Røkke-dominerte Aker BP.

– Jeg skjønner fristelsen for å overta Lundins andeler i Johan Sverdrup og Edvard Grieg, men problemet er at jeg mener Lundin var priset relativt høyere enn Aker BP, og da blir det en viss utvanning når betalingen primært skjer ved utstedelse av nye aksjer i Aker BP. Samtidig vil jeg tro synergieffektene er relativt moderate, spesielt etter skatt, sier han.

Ifølge Aker BP gir avtalen potensial for å realisere operasjonelle synergier på opptil 200 millioner dollar årlig.

Aksjen faller markant

Reaksjonen i markedet har vært blandet. Da nyheten sprakk kun en times tid før børsslutt tirsdag, skjøt Aker BP-aksjen rett til værs og endte opp over seks prosent. I ettermiddagstimene onsdag faller aksjen nesten fem prosent. Bjørgan har justert ned sitt kursmål på Aker BP fra 400 kroner til 375 kroner aksjen. Kjøpsanbefalingen gir han ikke slipp på.

– Jeg holder fortsatt på en kjøpsanbefaling av Aker BP da jeg er optimistisk på oljeprisens vegne de neste fem-ti årene. EUs klimakamp rammer en stor del av tilbudssiden, mens den har ingen nevneverdig effekt på etterspørselssiden som bare stiger, sier han.

Både DN og andre medier har skrevet at det var Lundin som først tok kontakt med Aker BP. Bjørgan mener det er rimelig å anta at det svenskinternasjonale oljeselskapet derfor allerede har avklart med eventuelle øvrige interessenter.

– Derfor kan det synes lite sannsynlig med et konkurrerende bud, sier han.

Aker BP og Lundin brukte bare to dager på å lande hundremilliarderavtalen.

– Vi fulgte opp Lundin Energy i samtalene. For Aker er det viktig med størrelse og et større selskap er bedre for oss. Vi vil heller ha en mindre del av et større selskap enn en større eierandel i et lite selskap, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen til DN tirsdag kveld.

– En god «fit»

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets mener at sammenslåingen gir «veldig mening».

– De har en god «fit», transaksjonen gjør det til et større selskap som åpner for bredere investorinteresse og sannsynligvis større fri flyt i aksjen, sier han.

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.
Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets. (Foto: Aleksander Nordahl)

Det «nye» oljeselskapet kan bli det tredje største selskapet på Oslo Børs.

Sveen-Nilsen mener at siden Aker BP nå vokser, vil den frie flyten i aksjen gjøre det teknisk lettere for storeierne å selge seg ned på sikt.

– Det er hakket mindre kontroversielt for Lundin-familien å selge aksjer i Aker BP enn i Lundin. Men om de eller Aker kommer til å selge seg ned i det hele tatt er bare spekulasjon, sier Sveen-Nilsen.

Størrelsen på selskapet rettferdiggjør også et lavere avkastningskrav, ifølge analytikeren.

Lundin Energy fant Johan Sverdrup-feltet i 2010, der de to selskapene er lisenspartnere i dag. Etter en sammenslåing vil Aker BP bli den nest største lisenspartneren på feltet etter Equinor. Gigantfeltet er antatt å ha en levetid på minst 40 år.

De to selskapene har i mange år også samarbeidet tett rundt utbygging og drift av nabofeltene Edvard Grieg, hvor Lundin Energy er operatør, og det Aker BP-opererte Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen.

– Noen av de synergiene selskapet selv har identifisert er nettopp på Ivar Aasen og Grieg-feltet. Det nye selskapet vil også få en bredere portefølje og mindre leteaktivitet, sier Sveen-Nilsen.

Sjelden art

Nordea Markets har oppgradert sin anbefaling på Aker BP fra hold til kjøp med et kursmål på 380 kroner aksjen – et lite knepp over Bjørgans kursmål.

Meglerhuset mener Aker BP tilhører en sjelden art.

«Investeringscaser med aksjonærvennlig utbyttepolitikk og høye vekstutsikter er av sjelden art – men Aker BP er pr nå en slik case», skriver Nordea Markets i en analyse onsdag, ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt.

Nordea Markets venter at Aker BP, etter oppkjøpet av Lundins olje- og gassvirksomhet, vil bli en enda mer attraktiv «utbyttemaskin», blant annet på grunn av Lundins lavkostproduksjon og moderate investeringsprofil (capex-profil), ifølge nyhetsbyrået.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.