Et drøyt år etter at Aker, Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap, etablerte Aker Energy, et oljeselskap i Ghana, er det blitt boret tre dypvannsbrønner, og det er innlevert en plan for utbygging og drift av Pecan-feltet.

– Dette er et eksempel på hva Aker kan oppnå når vi mobiliserer våre beste ressurser, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Aker-sjef Øyvind Eriksen.
Aker-sjef Øyvind Eriksen. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Han satser på at utbyggingsplanen blir godkjent av ghanesiske oljemyndigheter over sommeren, og planen er produksjonsstart 35 måneder senere, altså høsten 2022.

Aker ser for seg en investering i Pecan-feltet, inkludert senere utbygginger i samme lisensområde, på 4,4 milliarder dollar, rundt 38 milliarder kroner. Dette skal finansieres av gjeld og egenkapital.

– Vi vil åpne for innhenting av kapital fra tredjeparter. En børsnotering av Aker Energy er også del av denne planen, sier Eriksen, og legger til:

– Børsnotering frem i tid er en del av basisplanen.

Han sier at planene kan bli endret, for eksempel dersom Aker Energy i stedet gjør transaksjoner med andre oljeselskaper i området slik Aker BP har gjort på norsk sokkel.

Aker Energy er eid 50/50 av Aker og Kjell Inge Røkkes private investeringsselskap The Resource Group (TRG).

Aker har bokført sin investering i selskapet til 741 millioner kroner, ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem fredag.

I kvartalet økte Akers verdijusterte egenkapital med 14,5 milliarder kroner til 56,2 milliarder kroner. Største bidragsyter var Aker BP, som steg kraftig i dette kvartalet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.