Det drøyt et år gamle selskapet Aker Horizons har allerede tentaklene ned i det meste av fornybar virksomhet du kan tenke deg. Sol, vind, vannkraft, karbonfangst, hydrogen og snart også batteri.

I sommer ble det også klart at Kjell Inge Røkkes fornybarparaply gikk med planer om et finansielt prosjekt. Det ble for alvor konkretisert tirsdag – med store summer og en potensiell «ankerinvestor».

Aker Horizons varsler nemlig at det vil hente én milliard euro, nesten ti milliarder kroner, til et splitter nytt fond som skal investere i karbonfangst, hydrogen og elektrifisering.

Det kan komme godt med når Aker Horizons skal bygge videre.

Kan bli frittstående

– ­Etableringen av fondet og fondsforvaltningen vil skje på en måte som ivaretar uavhengighet og integritet i beslutningsprosessene, sier toppsjef Kristian Røkke, og legger til:

– Dette vil være en forutsetning for institusjonelle investorer som deltar i fondet. Sikring av gode beslutningsprosesser vil derfor være en viktig del av arbeidet med å etablere og forvalte et fond

På selskapspresentasjonen tirsdag sa han at fondet og Aker Horizons nåværende finansiering vil utfylle hverandre. Han viser til karbonfangst som eksempel, der Aker Carbon Capture kan konsentrere seg om teknologien og løsninger for kundene, mens fondet kan være en sterk potensiell partner på deler av verdikjeden som krever større investeringer.

Samtidig som fondet kan fungere som tilgang på ny vekstfinansiering, kan det potensielt også bygges til å bli en frittstående virksomhet over tid, ifølge Kristian Røkke.

Finansdirektør Nanna Therese Tollefsen sier Aker Horizons både vil forvalte fondet og selv være en investor.

– Forvaltning kan være en måte å virkelig skalere Aker Horizons' plattform og maksimere vår innflytelse, sier hun.

Fondet ventes å hente pengene neste år. Som andre fond vil også dette fondet ta honorarer.

Analytikerros

Aker Horizons varsler samtidig at det er i fremskredne samtaler med en ledende og global tilbyder av finansielle tjenester. Denne aktøren blir forespeilet å være en potensiell ankerinvestor i det nye milliardfondet, men forblir hemmelig i meldingen.

– Vi vet ikke ennå hvem som er partneren, men det er mye interesse for denne typen investeringer. Mulige aktører inkluderer både KKR som nylig annonserte et bud på Aker-selskapet Ocean Yield og JP Morgan Infrastruktur Fond som investerte i Falck Renewables, en italiensk fornybar-utvikler og produsent, forrige uke, sier analytiker Synne Wesmann i Pareto Securities.

. Synne Wesmann, analytiker i Pareto Securities.
. Synne Wesmann, analytiker i Pareto Securities. (Foto: Pareto Securities)

Store institusjonelle investorer, så vel som både erfarne og uerfarne private investorer, har kastet seg på den grønne bølgen. Selskaper med fornybare prosjekter, tanker og ideer har nærmest fått kastet penger etter seg på vei inn børsdørene.

Wesmann tror ikke fondet nå etableres på en «grønn topp».

– Dette er fornybar infrastruktur som har lang levetid og skal driftes i 20–30 år. Det skal investeres mye i fornybar produksjon, hydrogen og karbonfangst de neste årene, og vi forventer investeringstakten bare skal øke fremover, sier hun.

Hennes analytikerkollega i Nordea Markets, Jørgen Bruaset, mener satsingen tyder på at det fortsatt er god investeringsappetitt blant fornybarinvestorer.

– For privat kapital får man en plattform å investere i fornybart på, og ser man mot andre forvaltningsmiljøer som EQT og Hitecvision er det tilsynelatende god etterspørsel etter denne typen strukturer, sier analytikeren, som mener fondet er egnet for å hanke inn dem med lange briller på.

– Det har vært mye svingninger i de grønne aksjene på børsen, og etter hvert har investorene også blitt mer selektive i hva slags aksjer man investerer i. Med et slikt fond kan man tiltrekke investorer med en lang horisont.

Satser i Narvik

Aker Horizons la frem nyheten om fornybarfondet i forbindelse med fremleggelsen av resultater for tredje kvartal tirsdag morgen.

Tallene for Aker Horizons presenteres på samme måte som i Aker-konsernet: det gjøres opp status for verdien i alle selskapene som eies og det legges frem en samlet verdijustert egenkapital. Ved utgangen av tredje kvartal var denne på 16,1 milliarder kroner, opp fra 15,6 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal

Samtidig meldte Aker Horizons det vil satse på batteriproduksjon i Narvik, der det investeres nær 300 millioner kroner.

– Vi er glade for å kunne annonsere disse investeringene og planene for et grønt industriknutepunkt i Narvik, sier Aker Horizons-sjef Kristian Røkke i en melding.

Aker Horizons-nyhetene ble tatt godt i mot av investorene. Tirsdag ettermiddag steg aksjen rundt fem prosent på Børsen.

Også Aker varslet Narvik-investeringer tirsdag. I en melding skriver Aker at det har inngått en intensjonsavtale med kraftselskapet Nordkraft om en investering på 200 millioner kroner i Nordkrafts datasenterprosjekter på Kvandal og Fjellbu Narvik.

– Vi har inngått flere avtaler som i sum gjør Narvik til et senter for Akers satsing på grønne industrier fremover. Det innbefatter muligheter for grønt hydrogen, batterier, grønt stål, datasenter og karbonfangst, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen, som også er styreleder i Aker Horizons.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.