Mandag formiddag kom offentliggjøringen fra skotske myndigheter, ved Crown Estate Scotland, om tildeling av nye lisenser på det planlagte havvindprosjektet Scotwind nordøst i Skottland.

De norske fornybare energiselskapene Magnora, BW Ideol og Bonheur fikk alle tildelt rettigheter for utbygging av havvindinstallasjoner, utenom Aker Offshore Wind og Equinor.

Det Røkke-dominerte selskapet kunne mandag formiddag bekrefte ovenfor TDN at selskapet ikke har fått tildeling i den skotske budrunden.

Aker Offshore Wind aksjen stupte på Oslo Børs etter at nyheten ble offentliggjort.

– Svært tøff konkurranse

– Det er klart at dette er en overraskelse for mange, og Aker skulle nok helst sett at det fikk tildelt lisens i dette prosjektet. På mange måter er den skotske auksjonsrunden en milepæl i europeisk sammenheng, når det kommer til havvind, sier analytiker Jørgen Bruaset i Nordea og legger til:

– Det har vært en svært tøff konkurranse i denne anbudsprosessen og det er blitt registeret 74 bud totalt.

Bruaset i Nordea understreker at dette kun er én av flere prosjekter i selskapets portefølje. Selskapet er i full sving med å utvikle prosjekter i både USA og Sør-Korea, og har store ambisjoner på blant annet norsk sokkel.

– Gir den tøffe konkurransen lav avkastning på denne typen investeringer?

– Avkastningskravet varierer veldig mellom prosjektene, avhengig av region og teknologi. For flytende installasjoner er det for tidlig å si noe om lønnsomheten, men på bunnfast ser vi at normal avkastning for de fleste prosjekter av denne typen er godt under ti prosent, sier han.

– Selvfølgelig skuffet

I tillegg til Aker Offshore Wind ble også energiselskapet Equinor utelatt i tildelingene.

– Vi er jo selvfølgelig skuffet, vi hadde jobbet for dette. Men vi forventer ikke å vinne alle auksjoner vi er en del av, sier talsmann Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor.

– Vi gir bud og ønsker å konkurrere på betingelser som kan gi lønnsomhet. Vi har en disiplinert vekststrategi. Så får vi komme tilbake mer konkret til dette tilfellet, etter at vi har fått en nærmere redegjørelse for hvorfor vi ikke nådde frem i akkurat denne runden, sier han og legger til:

– Vi mener selv at vi er godt rigget og har allerede en lang erfaring på flytende havvind, på samme måte som bunnfast.

Flere tildelinger

I anbudsprosessen var det en rekke norske fornybare selskaper som fikk tildeling i prosjektet.

  • Bonheur ble sammen med Vattenfall tildelt en lisens på 798 megawatt for flytende havvind.
  • Magnora ble sammen med TechnipFMC tildelt en lisens på 495 megawatt for et blandet havvindprosjekt.
  • BW Ideol ble sammen med BayWa and Elicio tildelt en lisens på 960 megawatt for flytende havvindinstallasjoner.
  • Ocean Winds ble tildelt en lisens på én GW for bunnfast havvind.

De europeiske energiselskapene BP og EnBW fikk den største tildelingen i runden, med en lisens på et 2,9 GW stort bunnfast havvindprosjekt med opsjonsavgift på 85,9 millioner pund. Andre store energiselskaper som fikk lisenser, var Shell, Totalenergies og Ørsted. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.