Saken oppdateres!

I en børsmelding torsdag morgen kunngjør Aker og Salmar at de vil opprette et felles selskap for å skape verdens ledende oppdrettsvirksomhet til havs.

Salmar og Aker skal på sikt eie henholdsvis 66,6 prosent og 33,4 prosent hver av selskapet som kalles Salmar Aker Ocean. Aker vil bidra med inntil 1,65 milliarder kroner, mens Salmar legger sin offshore-virksomhet inn i selskapet.

– Salmars satsing på havbasert oppdrett markerte starten på en ny æra i sjømatindustrien. Vi er veldig glade for å inngå dette samarbeidet med en sterk industriell partner som Aker, sier Salmar-sjef Gustav Witzøe i meldingen.

Selskapet skal drive fiskeoppdrett til havs. Ifølge meldingen skal det skje både i værharde, eksponerte områder og langt til havs. Målet er å ha «de høyeste kravene til fiskevelferd og en ambisjon om nullutslipp for hele verdikjeden».

Salmar har i dag havmerden Ocean Farm 1, som ligger utenfor Frøya. I tillegg er selskapet medeier i Mariculture, et selskapet som har fått åtte såkalt utviklingstillatelser til konseptet Smart Fish Farm. Det er en halvt nedsenkbar stålkonstruksjon med produksjonsvolum på 760.000 kubikkmeter. Enheten er foreløpig ikke satt i bestilling.

Vil bygge en serie enheter

– Sammen skal vi lede utviklingen og sikre bærekraftig vekst på laksens betingelser. Vi skal utnytte havets potensial til å produsere sunn mat, anvende digital teknologi og miljøteknologi, og sammen med den enestående leverandørindustrien sikre langsiktig og bærekraftig matproduksjon, fortsetter Witzøe.

Partene har mål om å bygge en serie enheter for lakseoppdrett til havs. De omtaler Havmerden til Salmar, Ocean Farm 1, som produserer laks utenfor Frøya, for en fullskala pilot.

- Konstruksjonen og driften av piloten, kombinert med Akers ledende ingeniørkunnskap, offshoredrift og sammenstillingsevner, gir Salmar Aker Ocean en enestående posisjon i neste fase av utviklingen av havoppdrett i global skala, heter det i meldingen.

Partene vil umiddelbart starte et prosjekt for å utvikle en neste generasjons semi offshore-enhet, med sikte på en investeringsbeslutning så snart som mulig.

Først vil det søke om godkjenning for lisenser i Norge, men etter hvert vil selskapet også produsere internasjonalt.

Skal notere selskapet

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker viser til at oppdrettsnæringen står foran en ny epoke, som åpner for å ta i bruk en ny ressursbase med grønn produksjon.

– Det nye selskapet kombinerer Akers industrielle merittliste innen offshorevirksomhet med Salmars historie som en av verdens største og mest effektive produsenter av laks, sier han.

Foruten krillselskapet Aker Biomarine har ikke Røkke og Aker tidligere gått tungt inn i oppdrettsbransjen. I desember i fjor sa Eriksen at Aker ikke hadde umiddelbare planer om å gå inn i sektoren.

– Aker valgte i sin tid å prioritere villfangst av hvitfisk fremfor oppdrettsvirksomhet. I ettertid så erkjenner vi at Aker også kunne hatt en viktig rolle å spille i oppdrett, men det var en virksomhet som Aker ikke prioriterte da oppdrettsnæringen var i støpeskjeen. Vi har i ettertid ikke sett gode muligheter for å spille en viktig rolle i den næringen, sa han.

I meldingen opplyses det også at partene formelt vil etablere det nye selskapet i løpet av første kvartal 2022.

Planen er videre at selskapet skal noteres på «en relevant børs» innen ett til to år.

Havmerden Ocean Farm 1 til Salmar omtales som en fullskala pilot. Så langt har den produsert rundt 10.000 tonn laks.
Havmerden Ocean Farm 1 til Salmar omtales som en fullskala pilot. Så langt har den produsert rundt 10.000 tonn laks. (Foto: Salmar)

Topptungt styre

Det nye selskapet skal ledes av Olav Andreas Ervik. Han er tidligere konsernsjef i Salmar, og leder i dag Salmars offshorevirksomheten.

Styret i det nye selskapet skal bestå av seks personer, deriblant;

  • Gustav Witzøe (grunnlegger og toppsjef i Salmar)
  • Atle Eide (tidligere toppsjef blant annet i lakseselskapet Marine Harvest, nå Mowi. Eide jobber i dag i Hitech Vision-systemet)
  • Kjell Inge Røkke (hovedeier i Aker)
  • Øyvind Eriksen (toppsjef i Aker)
Olav Andreas Ervik skal lede det nye selskapet.
Olav Andreas Ervik skal lede det nye selskapet. (Foto: Joar Grindheim)

Analytiker: Smart

Analytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux mener at det virker «industrielt fornuftig» at Salmar og Aker går sammen.

- Industrielt er dette smart. Salmar har snakket en stund om hvordan havsatsningen deres ville se ut, og om de skulle få inn ekstern finansering. At selskapet nå får inn Aker med en tredel ser fornuftig ut, sier han.

Nordby mener også at det er bra for Salmar at vekstdelen av konsernet legges i et eget selskap, og den tradisjonelle delen fortsetter å produsere god kontantstrøm og betaler utbytter.

Analytikeren tror at børsnoteringen av det nye selskapet sammenfaller omtrent med byggestart for enheten Smart Fish Farm.

- Det er da det store pengebehovet kommer.

Salmar har tidligere meldt at det er ventet et investeringsbehov på 2,3 milliarder kroner for enheten - noe som er langt høyere enn hva selskapet initialt anslo.

Selskapet har foreløpig ikke fått lokalitet til enheten. Blant annet har Oljedirektoratet sagt at den omsøkte lokaliteten i Norskehavet vil komme i konflikt med oljeinteresser, meldte IntraFish i februar.

Aker prøvde seg med NRS

Det er ikke første gang Aker viser interesse for offshore lakseoppdrett.

For noen år tilbake inngikk det samarbeid med Norway Royal Salmon (NRS) om deres offshoreprosjekt. Prosjektet fikk imidlertid færre utviklingstillatelser enn det ønsket, og Aker valgte derfor å trekke seg fra eiersiden vinteren 2018.

Aker Solutions ble imidlertid med som teknologi- og samarbeidspartner. Første enhet av «Arctic Offshore Farming» er nå bygget, og NRS skal sette ut den første fisken i den i disse dager.

Salmar har for øvrig nylig varslet et bud på NRS, som prises til 11,8 milliarder kroner i det foreslåtte oppkjøpet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.