– De første månedene i 2020 har vært ulikt alt vi noensinne tidligere har opplevd, sier Luis Araujo, administrerende direktør i Aker Solutions i meldingen, og viser til effektene av korona, samt fallet i etterspørselen etter olje og gass.

Oljeserviceselskapet, som er en del av Aker-system til Kjell Inge Røkke, skriver at de venter en restruktureringskostnad på 150 millioner kroner, og nedskrivninger på rundt 500 millioner kroner som blir bokført i første kvartal 2020. Selskapet ser ikke bort fra at ytterligere restruktureringskostnader kan forekomme senere i året.

– Mens det er for tidlig å forutse de langsiktige konsekvensene på finansmarkedet og det industrielle aktivitetsnivået, er den nåværende markedssituasjonen ventet å gjøre store utslag på begge to, sier Araujo.

Flere tiltak

Selskapet skriver at de blant annet har iverksatt følgende rekke tiltak for å redusere kostnader, samt å trygge sine ansatte:

Totalt skal kostnadene reduseres med 750 millioner kroner årlig. Selskapet hadde allerede før koronautbruddet planlagt kostnadsbesparende tiltak, men disse blir nå akselerert.

Kjell Inge Røkkes Aker-system har fått hard medfart på børsen så langt i år.
Kjell Inge Røkkes Aker-system har fått hard medfart på børsen så langt i år. (Foto: Aleksander Nordahl)

Koronapreget

De ekstraordinære tiltakene som blir iverksatt verden rundt for å stanse pandemien, påvirker både Aker Solutions og dets kunder. «Dette påvirker hele verdikjeden, og har ledet til lavere aktivitetsnivå en planlagt», heter det i meldingen.

– En stor andel av de planlagte prosjektene som åpner for aktivitet i oljeindustrien vill trolig bli utsatt eller avlyst i 2020, med mindre myndighetene kommer på banen med signifikante simulerende tiltak for å bidra i gjenopprettingen, sier Araujo.

Aker Solutions skriver videre at de nedjusterer investeringene i 2020 fra 750 millioner kroner til 500 millioner kroner.

Selskapet har så langt i år falt nesten 80 prosent på børsen. Etter planen skal resultatene for første kvartal presenteres 30. april. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.