Kjell Inge Røkkes investeringsselskap Aker har ansatt tidligere oljefondssjef Yngve Slyngstad som daglig leder og senior partner i den nye kapitalforvaltningsvirksomheten, Aker Asset Management (AAM).

Slyngstad får ansvaret for å bygge og utvikle aktiv kapitalforvaltning som et nytt virksomhetsområde i Aker, sidestilt med selskapets eksisterende industrielle virksomheter, skriver Aker i en melding tirsdag morgen. Målet er å etablere fond på til sammen hele 100 milliarder euro – over 1000 milliarder kroner.

– Aker og Aker Horizons har sammen arbeidet med å utvikle muligheter innenfor aktiv kapitalforvaltning og har gjort store fremskritt på kort tid. For å lykkes trengs en dyktig leder. Yngve Slyngstad er en ener innenfor aktiv kapitalforvaltning, med imponerende resultater. Vi er glade for at Yngve har takket ja til å ta totalansvaret, og vi inspireres av hans ambisjoner, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker og konsernsjef Kristian Røkke i Aker Horizons, konsernets «grønne» paraplyselskap, i en felles uttalelse.

Aker-aksjen stiger nesten tre prosent på det meste tirsdag morgen, mens hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,8 prosent.

Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen (til venstre).
Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen (til venstre). (Foto: Per Thrana)

Får fem prosent

Slyngstad, som har fortsatt å jobbe i Norges Bank Investment Management etter at han sluttet som sjef høsten 2020, begynner i Aker 1. mars neste år. Slyngstad får fem prosent av aksjene i AAM, heter det i meldingen.

– God avkastning for investorer vil i årene som kommer først og fremst oppnås ved å koble den finansielle kapitalen nærmere industriell kompetanse. Muligheten for å levere kapitalforvaltning med høy langsiktig avkastning vil være bedre med en base i industriell kunnskap, sier Slyngstad i meldingen.

– Vi står foran et energiskifte med enorme investeringsmuligheter. Samspill mellom ledende industriselskaper og de store globale investorene må til for å realisere de store prosjektene som akselererer overgangen til nullutslippssamfunnet. Utgangspunktet er det beste for at AAM kan gjøre en forskjell. Målet er å etablere fond på til sammen 100 milliarder euro som vil bidra til lønnsomme og verdiskapende klimaløsninger. Ren energi, grønn industri og grønne byer vil være prioriterte investeringsområder.

Tre oljefondsjefer møttes for første gang. Slyngstad: – Jeg sover nok dårligere enn begge to
August 2021: Under Arendalsuka møttes for første gang alle de tre forhenværende og nåværende oljefondsjefene: Knut Kjær, Yngve Slyngstad og Nicolai Tangen.
03:31
Publisert:

Trenger kapital

Det var i forrige måned at Røkke og Aker-sjef Øyvind Eriksen slapp nyheten om at industrikonglomeratet, som de siste årene har vært akselerert omstillingen fra olje- og oljeservice til teknologi og bærekraftige energiløsninger, nå også skal kaste seg inn i aktiv kapitalforvaltning.

Noe av bakgrunnen for dette er det enorme behovet for kapital som melder seg i en lang rekke av prosjekter som Aker planlegger i årene som kommer – blant annet en mulig batterisatsing i Narvik der investeringene kan komme opp i hele 50 milliarder kroner, ifølge aksjonærbrevet Røkke og Eriksen kom med i begynnelsen av november.

– I Aker utfordrer vi oss på hvordan vi viderefører og forsterker den gode industrielle og finansielle utviklingen på en best mulig måte. Det vi har erfart over noe tid er at de mulighetene som kommer vår vei overstiger våre menneskelige og finansielle ressurser, særlig innenfor den grønne omstillingen, sa Eriksen i et intervju med DN da.

AAM vil ha fondsvirksomhet innen infrastruktur og energiomstilling, skriver Aker tirsdag. I tillegg vil AAM ha virksomheter innenfor blant annet Private Equity (OrbeNovo), Venture Capital (Clara Venture Labs og Axis) og oppstartsselskaper (RunwayFBU).

AAM vil bli organisert som et selvstendig selskap med Aker som majoritetseier og nøkkelpersoner som medeiere. Styret vil bli ledet av Aker-sjef Eriksen, Kristian Røkke og uavhengige medlemmer med bakgrunn fra aktiv kapitalforvaltning internasjonalt. Ledelsen skal være basert på Fornebu, men selskapet skal etablere kontorer i Asia, Europa og USA.

Nyheten om at Aker starter med kapitalforvaltning kom kort tid etter at Aker sa at det ville hente nesten ti milliarder kroner til et fornybarfond som skal plasseres under det «grønne» paraplyselskapet Aker Horizons.

I aksjonærbrevet åpnet de også for å la Røkkes 68 prosent eierandel i Aker bli utvannet gjennom å få inn nye eiere – også det for å støtte opp om den videre veksten og verdiskapingen.

Bikket 10.000 mrd.

Slyngstad ble med i Nbim, Norges Banks forvaltningsenhet, fra etableringen i 1998, og fikk ansvaret for å bygge opp aksjeporteføljen til fondet. Han tok over som sjef for hele fondet 1. januar 2008, og satt i stillingen i nesten 13 år.

Under Slyngstads periode som sjef seilte fondet gjennom flere kriser, først og fremst finanskrisen i 2008–2009. Her fikk fondet anledning til å hamstre billige aksjer etter markedskrakket, hvilket la noe av grunnlaget for den eventyrlige verdiveksten under det drøye tiåret Slyngstad satt ved roret. Da han annonserte at han skulle tre til side høsten 2019, var det nesten på dagen fondet for første gang bikket 10.000 milliarder kroner.

Slyngstad, som har fem akademiske grader, forsøkte også i sin sjefsperiode å få fondet til å bli en mer aktiv forvalter og ta mer risiko, blant annet ved å foreslå flere mandatsendringer for Finansdepartementet, som for eksempel å gå inn i private equity.

Tiden etter at Slyngstad annonserte sin avgang fra fondet ble preget av den vanskelige ansettelsen av hans etterfølger Nicolai Tangen. Slyngstad hadde ikke noe med prosessen å gjøre direkte, men ble gjenstand for en intern undersøkelse i Norges Bank etter at det ble kjent at han hadde akseptert en plass på privatflyet Tangen hadde hyret inn for å frakte gjestene fra sitt famøse seminar i USA høsten 2019 og hjem til Oslo – noe Slyngstad senere beklaget.

Etter at han fikk avløsning av Tangen høsten 2020, skulle egentlig Slyngstad flytte til London og jobbe med fondets satsing på infrastruktur innen fornybar energi. Pandemien gjorde det imidlertid vanskelig å flytte. Slyngstad har blant annet jobbet med en serie publikasjoner om fondets historie.

– Yngve har vært ekstremt viktig for utviklingen av Norges Bank Investment Management. Jeg er enormt takknemlig for at han fortsatte i fondet etter at han fratrådte som leder og sørget for kompetanseoverføring og veiledning til meg. Det er fantastisk at han skal bli værende i Norge for å berike kapitalforvaltningsmiljøet basert her, sier Tangen i en pressemelding på Nbims nettside.

Fra Aker BP til Horizons og laks

Aker-konsernet har de seneste årene vært mest kjent for oljeselskapet og pengemaskinen Aker BP, samt leverandøren Aker Solutions, men har med årene skapt flere ben å stå på. Det satses tungt på industriell programvare gjennom Cognite, som er blitt beskrevet som Røkkes it-juvel.

Den nyetablerte grønne spydspissen Aker Horizons har sendt fornybarselskaper på børs i rekordfart det siste året, og satser på vannkraft, sol, vind, karbonfangst, silisium, hydrogen og batteri.

Fiskeren Røkke har innrømmet at han tok feil om laksebransjen, og varslet nylig storstilt satsing på havbasert oppdrett sammen med milliardær Gustav Witzøe. Røkke har til og med gått inn i kryptovalutaen bitcoin.

– Jeg er jo litt mer flamboyant enn ham, da
Torsdag morgen ble det kjent at to av landets rikeste menn, laksemilliardæren Gustav Witzøe og fisker, industrieier og oljemilliardær Kjell Inge Røkke, går sammen om å drive oppdrett til havs.
02:18
Publisert:

De siste ukene har Aker gjennomført store nedsalg verdt flere milliarder kroner. I tillegg til salget av Ocean Yield, som bringer inn 4,5 milliarder kroner, har Aker blant annet solgt aksjer for 3,2 milliarder kroner i Aker BP.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.