Akers heleide datterselskap og Kjell Inge Røkkes nye fornybare storsatsing, Aker Horizons, har inngått en avtale om kjøp av Rainpower Holding, tidligere en del av Kværner.

Rainpower skal brukes som en plattform for å bygge et neste generasjons teknologiselskap for å optimalisere vannkraftutvikling og drift, ifølge Aker.

Aker Horizons vil bruke rundt 100 millioner kroner i egenkapital for å utvikle selskapet.

– Aker Horizons vil etablere vannkraft som en del av sin virksomhet. Målet er dels å bli en ledende systemleverandør til vannkraft, men også å utvikle løsninger på software for å forbedre effektiviteten og optimalisere produksjonen av strøm. Over tid åpner vi også for å bli medeier i vannkraftproduksjon, da vil prosjekter over hele verden være aktuelle, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen, som også er styreleder i Aker Horizon, som snart skal skilles ut og børsnoteres som eget selskap.

Han betegner vannkraft som en del av Akers dna, fra da Kværner utviklet Norges første turbin og la grunnlaget for en hel norsk forsyningsindustri.

Aker steg rundt tre prosent på børs onsdag morgen, men lå i minus 1,7 prosent onsdag ettermiddag.

Industrieier selger

Største aksjonær i Rainpower er investor og industrieier Børre Loe Nordheim-Larsen med 67,5 prosent av aksjene. Rainpower Holding fikk i 2019 et underskudd før skatt på 39 millioner kroner av en omsetning på 490 millioner kroner.

Rainpower leverer i dag turbiner, styringssystemer, kontrollsystemer og annet utstyr, vedlikeholdstjenester og rehabilitering, i tillegg til teknologi for vannkraftsystemdesign og oppgraderinger. En av kundene er i dag Statkraft.

Transaksjonen er blant annet betinget av en rekapitalisering av selskapet med dets nåværende långivere. Aker Horizons ledes av Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke.

Horizons Kristian Røkke på NHO-konferansen tidlig i januar: – Det kjennes ut som vi er en del av en revolusjon verden knapt har sett maken til
Aker Horizons Kristian Røkke ble intervjuet av Siri Lill Mannes på NHOs årskonferanse.
02:01
Publisert:

Vil samarbeide med Statkraft

I en separat melding kunngjør Aker også et samarbeid mellom Aker Horizons, Aker Offshore Wind og Statkraft. Sammen skal de se på mulighetene for å samarbeide om utvikling og drift av storskala havvindparker på norsk sokkel.

Aker Offshore Wind steg over 11 prosent fra start på børsen onsdag, men lå i minus 0,4 prosent onsdag ettermiddag.

Sammen skal selskapene se på mulighetene for bunnfaste havvindinstallasjoner på området som kalles Sørlige Nordsjø II, som ligger sørvest for Flekkefjord i Agder på grensen til dansk sone.

14 år etter at Rec-gründer Alf Bjørseth lanserte området som et av de beste vindkraft-arealene i verden, er feltet ett av to regjeringen har lagt ut for konsesjonsøking fra nyttår.

Det ligger i kortene at man ønsker å etablere et integrert prosjektteam mellom Aker Offshore Wind og Statkraft for felles forberedelse og søknad om konsesjon og videre utviklingsarbeid.

– Vindforholdene i Nordsjøen er blant de beste i verden, og vil gi full produksjon mer enn 50 prosent av døgnet. Kraften herfra vil bli koblet til kontinentet eller Storbritannia, og Statkraft vil bidra til å få solgt kraften, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Statkraft satset tidligere tungt på havvind, men solgte seg ut alt for noen år siden etter at staten besluttet å ta ut større utbytte.

– Samarbeidet med Statkraft er inspirert av utsikter til bygging av havvindparker og utvikling av ny industrikompetanse i Norge. Ambisjonen bør være å gjøre Norge til en stor og viktig havvind-aktør, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen. For Aker-konsernet gir samarbeidet en rekke muligheter. Aker Offshore Wind skal bygge og eie vindparker, mens Aker Solutions blir leverandør av ingeniør- og prosjekttjenester, samt fabrikasjon av understell til vindturbiner, opplyser Eriksen.

Heftig konkurranse

Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux er sikker på at konkurransen blir beintøff og at mange aktører vil by på prosjektet. Han viser til at området ligger an til å få en kapasitet på 3 GW. Til sammenligning er verdens største offshore vindprosjekt, Doggerbank, på 3,6 GW.

– Med så store tall vil det helt klart tiltrekke seg oppmerksomhet fra alle de store oljeselskapene, sier han.

– Så bare fordi Aker Offshore Wind har en avtale med Statkraft betyr ikke det at de er i mål. Det kommer til å bli heftig konkurranse blant de aller største konkurrentene i bunnfast havvind. Du har Equinor, Ørsted, europeiske utilities, Total, Shell. Listen er lang og selskapene har veldig dype lommer, sier analytikeren.

Han mener den sterke konkurransen vil spille seg ut i lave marginer for den som vinner.

Porteføljen vokser

Aker er på offensiven om dagen. Det er ikke mange dager siden industrikonsernet kunngjorde et stort oppkjøp av 75 prosent av aksjene i Mainstream som driver innen vindkraft til land og til havs, i tillegg til solenergi. Oppkjøpet verdsetter Mainstream til 900 millioner euro.

Røkke har samlet alle sine fornybare prosjekter i Aker Horizons som nå vil romme en rekke fremtidsrettede prosjekter: Aker Carbon Capture, Aker Offshore Wind, Mainstream og Rainpower.

– Man må bare ta av seg hatten for det Aker har fått til gjennom Aker Horizons. De har fått synliggjort et miljø som har vært under radaren i mange, mange år, sier Holte i Kepler Cheuvreux.

Han har et kursmål på 833 kroner per aksje for Aker, betydelig over dagens aksjekurs på rundt 690 kroner per aksje. Meglerhuset ser en verdi på 15,3 milliarder kroner på Aker Horizons, hvorav 84 kroner per aksje er knyttet til Mainstream, mens resten er knyttet til Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind.

Aker har også gjort det klart at det tar sikte på å lansere det «en fremskreden og pågående utvikling» av hydrogensatsing i løpet av første halvdel av 2021. Satsingen har fått navnet Aker Clean Hydrogen. Det tas sikte på å finansiere det som et dedikert porteføljeselskap.

Silisiumsprodusenten Rec Silicon inngår også i Aker Horizons. Det samme gjør selskapet Supernode, hvor Aker vil eie 50 prosent som en del av Mainstream-transaksjonen.

Tidligere i januar ble det kjent at Aker dropper budet på vindkraftselskapet NBT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.