Siden mandag har Aker Offshore Wind-aksjen stupt på børs, og aksjonærverdier for drøye én milliard kroner er barbert bort, etter at aksjen har falt nærmere 30 prosent den siste uken.

Aksjen steg derimot torsdag.

Ukens fall kommer i etterkant av at selskapet ikke vant noen budrunder i det gigantiske havvindprosjektet Scotwind, utenfor den skotske kysten.

– Vi er selvfølgelig skuffet over utfallet av Scotwind-prosessen, sier styreleder Kristian Røkke i en børsmelding fra selskapet torsdag.

Styreleder Røkke forsøker samtidig å berolige aksjonærene, som har sett aksjekursen falle dramatisk den siste uken.

– Vi forblir ivrige i troen på potensialet til flytende havvind og Aker Offshore Winds teknologi og systemkapasitet for å industrialisere dette segmentet. Aker Offshore Wind er en integrert del av fremtiden, understreker han.

Kristian Røkke som i tillegg er administrerende direktør i Aker Horizons – den største eieren av Aker Offshore Wind – forsikrer aksjonærene at «Aker Horizons fortsatt er forpliktet til å støtte selskapet som en langsiktig eier, og vil sikre at selskapet har tilstrekkelig med finansiering til å opprettholde driften og utviklingsprogrammet».

– Selskapet planlegger foreløpig ingen kapitalutvidelse, legger han til.

Kapitalbehov

– Dette er et forsøk på å berolige markedet. Selskapet kommer ikke med en løsning på kapitalbehovet som stadig flere bekymrer seg for, sier analytiker i ABG Sundal Collier John Olaisen.

Aksjeanalytiker i ABG Sundal Collier John Olaisen mener Aker Offshore Wind vil bli nødt til å hente penger senest i tredje kvartal i år.
Aksjeanalytiker i ABG Sundal Collier John Olaisen mener Aker Offshore Wind vil bli nødt til å hente penger senest i tredje kvartal i år. (Foto: Elin Høyland)

– Jeg tror at dersom de hadde vunnet lisens for utbygging av havvindinstallasjoner i det skotske prosjektet, så hadde selskapet signalisert en kapitalinnhenting relativt fort. Selskapet kan naturligvis redusere kontantsvinnet i det korte bildet, men det blir nok tvunget til å hente penger i sommer eller senest i løpet av tredje kvartal.

På spørsmål om prisingen av selskapet sier Olaisen at det er en vanskelig regneøvelse, med en stor grad av usikkerhet.

– Det er veldig vanskelig å prise aksjen, da selskapet ikke har noen håndfaste prosjekter ennå med løpende inntjening. De har derimot store prosjekter i porteføljen, og hvis de lykkes med dette, så er det mulighet for store kursutslag på oppsiden, avslutter Olaisen.

– Overraskelse for mange

– Det er klart at dette er en overraskelse for mange, og Aker skulle nok helst sett at det fikk tildelt lisens i dette prosjektet. På mange måter er den skotske auksjonsrunden en milepæl i europeisk sammenheng, når det kommer til havvind, sa analytiker Jørgen Bruaset i Nordea i et intervju med DN mandag.

Meglerhusene var raskt ute etter den skotske tildelingsprosessen, deriblant Nordea og Pareto som nedjusterte kursmålet i selskapet til henholdsvis 5,7 kroner og fire kroner. Aksjen ble omsatt for 3,36 kroner ved børsslutt onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.