– Dette er en prosess som har gått over nesten 20 år. Men det er det siste året at det virkelig har skjedd mye i markedet. Vanligvis må vi banke på kunders dører, men det siste året har det vært motsatt, sier Valborg Lundegaard.

Fredag ble det klart at Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker-konsernet, som har store verdier plassert i selskaper relatert til olje og gass, nå kaster seg på den grønne bølgen. Oljeserviceselskapene Aker Solutions og Kværner slås sammen, samtidig som det opprettes en egen enhet for fornybarsatsing.

Enheten har fått navnet Aker Horizons, og skal ledes av Røkkes sønn, Kristian Røkke. Han får dermed ansvaret for Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, de to selskapene som skilles ut fra Aker Solutions havvind- og karbonfangstvirksomhet. Disse skal ledes av henholdsvis Astrid Onsum og Valborg Lundegaard.

Etter planen skal de to nye selskapene noteres på minibørsen Merkur Market. Det samme er planen med vindselskapet NBT, som Aker har lagt inn bud på.

Lett å takke ja til jobben

Valborg Lundegaard har de fire siste årene hatt ansvaret for kundeporteføljer i Aker Solutions, og har bakgrunn som prosessingeniør. Hun sier det var lett å takke ja til å lede Akers nye karbonfangstvirksomhet.

– Jeg har sittet på en bred portefølje, og har sett at karbonfangst er et lite segment som ikke får mye oppmerksomhet, men som samtidig har fantastiske muligheter. Vi har sett, basert på Parisavtalen og stemningen blant politikere og i samfunnet, at temaet har fått mye mer fokus det siste året, sier Lundegaard.

Hun legger til:

– Vi så at vi ikke greide å håndtere den stadig voksende porteføljen i en Aker Solutions-setting, så da jeg fikk tilbudet nå var det ikke vanskelig å takke ja.

På spørsmål om hva hun tenker om at det er to kvinner som skal lede de to nye selskapene, svarer Lundegaard at hun har sett en trend de siste årene.

– Jeg har vært leder i mange år, og ser det er kommet mange kvinnelige ledere de siste årene. Mange flinke folk. Her i Aker er det den beste kandidaten, kvinne eller mann, som får jobben, og jeg håper vi er forbi det glasstaket. I den jobben jeg har hatt i Aker Solutions har det vært veldig internasjonalt, og mye reising. Jeg har opplevd at dette ikke bare er en utvikling i Norge, men også globalt.

– Har du hørt noe fra Kjell Inge?

– Nei, det har jeg ikke. Han er vel fornøyd. Når det er stille er det greit, sier Lundegaard.

«Milliarder av dollar»

Astrid Onsum skal lede den havbaserte vindkraftvirksomheten i Aker Offshore Wind, og får med seg bare 30 ansatte.

Onsum har mastergrad fra NTNU, og har de siste ti årene hatt en rekke stillinger i Aker Solutions.

– Vind på dypvann blir den neste revolusjonen innen vindkraft. Her skal milliarder av dollar investeres på verdensbasis, sier Onsum.

Det nye selskapet skal satse på dypvann, både bunnfaste vindturbiner for mellom 60–70 meter og flytende turbiner for store dyp.

– Det går an å bygge bunnfast vind på dypere vann enn 70 meter, det er et kostnadsspørsmål mer enn teknologisk. Det som nå gjelder er å få kostnadene ned også for vindkraft på dypvann, slik vi de siste årene har sett for vindkraft på land og på grunnere vann, sier Onsum.

Hun mener den nye satsingen har et stort potensial.

– Målet er å holde organisasjonen så liten vi kan, og bygge på fordelen med større kompetanse i Aker-familien, sier Onsum. For større dyp enn 60 meter trenger man noen annet enn enkeltpåler, og her har vi mye å bygge på fra Aker Verdal, som har utviklet installasjoner med flere ben.

Den nye satsingen

I forbindelse med etableringen av Aker Horizons har Aker også lagt inn et bud på vindselskapet NBT, som bygger og driver vindmølleparker i Indre Mongolia, i Jilin-provinsen nordøst i Kina og i Syvash i Ukraina.

Prisen er tilsvarende 3,1 milliarder kroner. Aker Horizons vil først eie hele virksomheten, men planlegger å notere landbasert vind som eget selskap innen tre år.

– Det interessante med NBT er satsingen i Ukraina og evnen til å få frem den type prosjekter, sier Øyvind Eriksen.

– I Ukraina planlegger NBT en av Europas største vindparker, med en antatt lønnsomhet som er bedre enn i modne markeder. Vi har lagt inn noen betingelser for budet, blant annet for støtte fra myndighetene, og skal kjøre en prosess, så får vi se.

Både Kjell Inge Røkkes private investeringsselskap TRG og Aker har lenge vært på eiersiden i vindkraftselskapet, som har gått med store underskudd. Største eier i NBT i dag er meglerhuset Arctic Securities med litt over 25 prosent av aksjen, mens Lars Nilsens investeringsselskap Lani Invest eide drøyt ti prosent. Også Bergens-milliardæren Trond Mohn er blant aksjonærene i selskapet gjennom sitt investeringsselskap Meteva as.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.