Ukens store nyhet og snakkis blant Norges næringslivs- og finanselite er utvilsomt milliardær Kjell Inge Røkkes flyttemelding. Landets største skattyter de siste årene har flyttet til Sveits, røpet han mandag i et brev til aksjonærer og ansatte i sitt industrielle investeringsselskap Aker – uten at han helt klart viste til nøyaktig hvorfor han nå etablerer seg i Alpelandet.

Aker-sjef Øyvind Eriksen gikk så vidt inn på temaet fra scenen på Pareto-konferansen onsdag. Aker-systemet vil fortsette å fungere som vanlig, sier han, men han legger til:

– Det er trist at folk som ham drar, men det er en annen diskusjon.

Øyvind Eriksen (midten) var på scenen sammen med Christian Jomaas og Yngve Slyngstad.
Øyvind Eriksen (midten) var på scenen sammen med Christian Jomaas og Yngve Slyngstad. (Foto: Gabriel Skålevik)

Eriksen gikk så videre til å snakke om hvor mye skatt Aker-gruppen betaler til Norge.

– Uttalelser om at Kjell Inge Røkke ikke bidrar til den norske velferdsstaten, er misvisende, sier Eriksen

Har skapt reaksjoner

Røkkes utvandring har møtt forståelse hos noen, og forargelse hos andre.

Milliardær Torstein Tvenge sa rett og slett at «det er helt forferdelig å bo i Norge nå,» og at det er blitt «dobbelt så dyrt å ha formue» i Norge. På den andre siden reagerte Rødt-leder Bjørnar Moxnes med kvalme, mens statsminister Jonas Gahr Støre uttalte at skatteflukt er «et brudd på den norske samfunnskontrakten,» uten å kommentere Røkkes tilfelle spesifikt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.