Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap, Aker, kom med kvartalsrapport fredag. Den viser en verdijustert egenkapital på 43,1 milliarder kroner. Det er en nedgang på 1,7 milliarder kroner siden forrige kvartal, og det andre kvartalsvise fallet på rad for Aker.

I rapporten kommer det frem at det er noen nye utfordringer i Ghana.

Kompleks prosess

Oljeselskapet Aker Energy har levert en plan for utbygging og drift (pud) av Pecan-feltet utenfor kysten av det afrikanske landet. Selskapet ønsket å se utbyggingen i sammenheng med en ventet utbygging av hele området, men det gjorde prosessen med å få godkjennelser kompleks. Selskapet justerer derfor strategien og vil i stedet kun konsentrere seg om Pecan-utbyggingen i første omgang, forklarer Aker-sjefen.

Aker-sjef Øyvind Eriksen.
Aker-sjef Øyvind Eriksen. (Foto: Sebastian S. Bjerkvik)

– Dette medførte en mer kompleks dialog med myndighetene. Nå reetablerer vi dialogen med myndighetene i Ghana for å få gjennomført Pecan-prosjektet, sier Øyvind Eriksen.

– Reetablere? Har dialogen skåret seg?

– Det er feil å si. Vi har hele tiden hatt en konstruktiv dialog med myndighetene, men dialogen har vært mer kompleks enn det utbyggingen av Pecan-feltet alene nødvendiggjorde. Nå forenkler vi dialogen og konsentrerer oss om Pecan-prosjektet. Vi skal jobbe for å gjøre utbyggingen enda mer økonomis robust, sier Eriksen.

Feltet inneholder 450–550 millioner fat olje, ifølge anslagene.

Kjøper mer

Som en følge av justeringen av strategien vil Aker Energy satse på å gjøre flere oppkjøp av selskaper og andeler i oljefelt i Ghana og nabolandene, ifølge Eriksen.

Aker har store eierandeler i flere børsnoterte selskaper, der Aker BP er den aller mest verdifulle. Øvrige børsnoterte selskaper inkluderer Aker Solutions, Kværner og Ocean Yield. Akers verdijusterte egenkapital hopper opp og ned i takt med de Aker-eide selskapenes bevegelser på Oslo Børs.

Aker har også betydelige unoterte investeringer, som krillselskapet Aker Biomarine, nevnte Aker Energy og it-selskapet Cognite. Dette er selskaper som Aker-ledelsen har klokkertro på, men som foreløpig inngår i egenkapitalen til kostpris. Den fulle verdien av disse selskapene reflekteres derfor ikke i Aker-verdiene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Video fra Dagens Næringsliv
03:53
Publisert: