– Jeg mener selskapet er klar til å gå på børs. Vi har forutsigbarhet og en pipeline av produkter. Jeg gleder meg til økt oppmerksomhet rundt selskapet, sier administrerende direktør Matts Johansen i Aker Biomarine.

Han skal ta Røkkes krilloljeprodusent på børs igjen, syv år etter at selskapet ble tatt av Oslo Børs. I anledningen skal Aker Biomarine hente rundt 2,15 milliarder kroner gjennom en rettet emisjon.

Ifølge selskapet skal interessen fra institusjonelle investorer allerede være betydelig.

Prises til åtte mrd.

Aker Biomarine, som i hovedsak produserer Omega 3 fra krillolje til kosttilskudd og fôr, var ved utgangen var første kvartal priset til rundt fem milliarder kroner i Aker-konsernets portefølje.

Tegningskursen i den rettede emisjonen er satt til 115,85 kroner, som priser egenkapitalen – før emisjonen – til omtrent åtte milliarder kroner.

– Vi har bygget dette fra scratch, sier Johansen.

I fjor hadde selskapet et driftsresultat før skatt (ebitda) på rundt 500 millioner kroner. Målet er å øke dette til to milliarder kroner over de neste fem årene.

– Det tar lang tid å bygge markeder, men nå har vi fått en stor skala. Alle faste kostnader er dekket inn og vi vil ha lønnsom vekst fremover, sier toppsjefen.

I første kvartal var Aker Biomarine det eneste selskapet i Aker-konsernet som økte i verdi fra kvartalet før, ifølge kvartalsrapporten til Aker. Der ble det også opplyst om at selskapet hadde utsatt prosjekter til over 20 millioner dollar som følge av koronaviruset for å bevare kontanter.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
Video fra Dagens Næringsliv
03:53
Publisert:

Skal nedbetale lån

Omtrent halvparten av ny kapital som hentes inn skal ifølge finansdirektør Katrine Klaveness brukes til å nedbetale et lån til Aker. Lånet er på 90 millioner dollar, inkludert påløpte renter, totalt mellom 110–130 millioner dollar, ifølge Klaveness.

Resten skal brukes på investeringer til vekst og generelle selskapsformål.

– Vi har etter hvert god kontantstrøm som dekker løpende utgifter, og med litt mer fleksibilitet kan vi få mer muskler til å gjøre ting fremover utover det som ligger i pipelinen vår, forbedringer og eventuelt M&A som dukker opp, sier finansdirektøren.

Økte omsetningen med 60 prosent

Mesteparten av inntektene til Aker Biomarine kommer fra virksomhetsområdet «Ingredients» som produserer Omega 3 fra krillolje til kosttilskudd, akvakultur og dyrefôr.

Under det andre virksomhetsområdet selger selskapet sin egen Omega 3-merkevare i USA hos store kjeder som CVS, Wall Mart og Target.

I 2019 var omsetningen på 246 millioner dollar – en økning på 60 prosent fra året før. I 2021 og 2022 har selskapet en målsetning på organisk vekst på 20–30 prosent.

Administrerende direktør Matts Johansen og finansdirektør Katrine Klaveness i Aker Biomarine.
Administrerende direktør Matts Johansen og finansdirektør Katrine Klaveness i Aker Biomarine. (Foto: Aker Biomarine)

Røkke roser krillsjefen

Aker-eier og industrimilliardær Kjell Inge Røkke er ikke sparsom på lovord overfor Aker Biomarine-sjef Matts Johansen. I en melding sier Røkke at han er imponert over hva selskapet har oppnådd de siste årene, og drar en analogi til fotball.

– Liverpool er Liverpool. Men Liverpool er blitt noe helt annet siden Jürgen Klopp tok over som manager i 2015. Jeg liker å si det samme om Aker Biomarine. Selskapet er blitt noe helt annet etter at Matts tok over som administrerende direktør. Det er en glede å være vitne til hva Matts og hans team har klart de siste årene, sier Røkke.

– Kjell Inge Røkke sammenligner deg med Jürgen Klopp. Hva synes du om det?

– Det er et kompliment, men det er spillerne som vinner kampene til Liverpool. Sånn er det her i Aker Biomarine også, sier Johansen.

I forbindelse med børsnoteringen skal Johansen selge aksjer for 53 millioner kroner. Ifølge ham skal nær sagt alle pengene fra aksjesalget brukes til å betale tilbake et lån fra Aker.

Snart kan du kjøpe Røkkes krill-aksje

Etter planen skal aksjene først noteres på markedsplassen Merkur Market. Første handelsdag er ventet å være 6. juli. Selskapet er videre ventet å bli flyttet over på Oslo Børs innen første kvartal 2021.

Tegningskursen er satt til 115,85 kroner. Totalt skal det utstedes opptil 18,5 millioner nye aksjer. Etter emisjonen vil Aker, gjennom Aker Capital, eie 78 prosent av utestående aksjer, Matts Johansen vil eie én prosent, mens de resterende 21 prosent vil være i såkalt «fri flyt», altså mer omsettelige aksjer.

Minstekravet på Merkur Market er 15 prosent. For en notering på Oslo Børs må 25 prosent av aksjene være i fri flyt. Selskapet venter å oppfylle dette kravet, ifølge meldingen fredag.

Meglerhusene Arctic Securities, DNB Markets og SEB er hyret inn som rådgivere til børsnoteringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.