Akers konsernsjef Øyvind Eriksen, som har vært milliardær Kjell Inge Røkkes våpendrager i en årrekke, fikk en total godtgjørelse på 30,3 millioner kroner i fjor. Det kommer frem av Akers årsrapport, som ble publisert onsdag morgen.

Fastlønnen var på 17,2 millioner kroner og den variable godtgjørelsen på 13,1 millioner kroner. Dersom man inkluderer pensjonsutbetalingen, blir totallønnen 30,5 millioner kroner.

Det utgjør et solid lønnshopp i forhold til koronaåret 2020, da Eriksen raskt etter nedstengningen av samfunnet ba styret om å få utbetalt halv lønn og null bonus resten av året. Det førte til en samlet lønn på 11 millioner kroner.

Et mer naturlig sammenligningsgrunnlag for mannen som lenge har vært Norges best betalte toppsjef, er 2019, da han fikk snaue 30 millioner kroner totalt. Grunnlønnen utgjorde 18,5 millioner.

Av årsrapporten går det også frem at finansdirektør Svein Oskar Stoknes tjente 8,4 millioner kroner i 2021, hvorav fem millioner var i form av variabel godtgjørelse.

Uvanlig år

2021 ble et år helt utenom det vanlige for Aker.

Det industrielle investeringsselskapet, som Røkke eier 68 prosent av og som er notert på Oslo Børs, hadde sitt mest aktive år på transaksjonsfronten. Året ble kronet med den største dealen Røkke og Eriksen noen gang har gjort, nemlig oljeselskapet Aker BPs oppkjøp av Lundin Energys oljevirksomhet for 125 milliarder kroner, inkludert gjeld. Det er også den største transaksjonen på norsk sokkel siden Statoils fusjon med Hydro i 2007, og den er planlagt gjennomført i andre kvartal 2022, ifølge årsrapporten.

Før det hadde året vært preget av milliardoppkjøp innenfor fornybar energi og to børsnoteringer på rappen, blant annet det grønne paraplyselskapet Aker Horizons. Aker hentet også mer penger til programvareselskapet Cognite, etablerte et lakseoppdrettssamarbeid med Salmar, gjorde nedsalg for nesten ti milliarder (inkludert i Aker BP), og kjøpte til og med bitcoin. Aker hentet i tillegg tidligere oljefondssjef Yngve Slyngstad til å lede den nye kapitalforvaltningssatsingen, med et hårete mål om fond på 1000 milliarder kroner.

Hittil i år har nyhetene vært mer negative på fornybarfronten, med et mislykket bud på havvind i Skottland og beslutningen tirsdag om å trekke seg ut av Yaras prosjekt for å erstatte gass med ren strøm på ammoniakkfabrikken på Herøya.

På den andre siden kunngjorde Aker Horizons forrige uke to transaksjoner som ble godt mottatt: Nedsalget med stor gevinst i Rec Silicon, og en kapitalinnhenting i porteføljeselskapet Mainstream Renewable Power.

Slår sammen fornybart

Onsdag morgen kom meldingen om at Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind fusjoneres inn i Aker Horizons.

Både Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind reposisjoneres dermed som datterselskaper i Aker Horizons og ikke egne, børsnoterte selskaper.

Aksjonærer i Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind mottar vederlagsaksjer i Aker Horizons basert på en volumvektet gjennomsnittskurs de siste 30 dagene. Ved fullføring av fusjonen vil aksjonærene i Aker Clean Hydrogen og Aker Offshore Wind motta totalt 80,6 millioner aksjer i Aker Horizons, tilsvarende 13,22 prosent av utestående aksjer.

Samtidig meldte Aker Horizons at det har til hensikt å slå sammen Aker Offshore Wind og Mainstream Renewable Power.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.