Fredag morgen ble det klart at to Røkke-kontrollerte selskap, Aker Solutions og Kværner, slås sammen i en fusjon.

Det betyr at to av indrefiletene i Aker-konsernet til Røkke nå danner et større selskap. Det sammenslåtte selskapet vil fortsette med Aker Solutions som navn.

Samtidig vil Aker Solutions vind- og karbonfangst-virksomheter skilles ut i egne selskaper, som skal noteres på Merkur Market-børsen. Aksjene her vil bli delt ut til Aker Solutions-aksjonærene.

Nyheten kom samtidig som at morselskapet, Aker asa, la frem tall for andre kvartal, som endte med en betydelig forbedring sammenlignet med årets tre første måneder.

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker åpnet pressekonferansen i forbindelse med kvartalspresentasjonen med å si at dette vanligvis er den stilleste uken hele året.

– Men vi har fortsatt i ekte Aker-ånd, sa Eriksen.

Ser mange store muligheter

Det er Kjetel Digre, som nå er driftsdirektør i Aker BP, som skal lede det nye selskapet.

Samtidig blir to nye selskap skilt ut fra Aker Solutions; Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture. Det er Astrid Onsum og Valborg Lundegaard som skal lede de to selskapene.

– Ved å fusjonere Aker Solutions og Kværner får vi et selskap med en større portefølje, og gjør selskapet mer effektivt. Generelt vil disse grepene styrke leveringsevnen og prosjektgjennomføringen til olje- og gassindustrien, så vel som fornybar energi, sa konsernsjef Eriksen.

Det nye selskapet vil ifølge den påtroppende sjefen Digre bety et mer robust service-selskap med en mer optimalisert portefølje, som skal omfatte alt fra subsea-utvikling til elektrifisering og vedlikehold.

– Jeg ser mange store muligheter med sammenslåingen. Så langt har jeg blitt veldig imponert over det jeg har sett, og er ekstremt spent på å starte, sa Digre på pressekonferansen.

Røkkes sønn tar over nytt holdingselskap

Fredag kom altså det Kjell Inge Røkke-kontrollerte med en drøss av nyheter i forbindelse med selskapets resultater for andre kvartal.

En av disse nyhetene er en styrket satsing på fornybar energi, gjennom etableringen av selskapet Aker Horizons.

Dette skal ledes av Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Røkke, kommer det frem i presentasjonen for andre kvartal.

Når Horizons etablerer som en egen gruppe innen Aker-systemet, går Kristian Røkke fra rollen som investeringsdirektør i Aker til å bli Akers fornybartopp. Røkke har tidligere vært konsernsjef i Aker-eide Akastor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.