Aksel Lund Svindals investeringsselskap A Management as gikk fra et overskudd før skatt på ni millioner kroner i 2018 til et underskudd før skatt på 15,5 millioner kroner i fjor.

Resultatet blir tynget av nedskrivninger av finansielle eiendeler og anleggsmidler på 7,6 millioner kroner, og et verdifall i markedsbaserte omløpsmidler på 7,5 millioner kroner.

Det fremgår av selskapets ferske årsregnskap levert inn til Brønnøysundregisteret.

DN har vært i kontakt med Svindals far, Bjørn Olaf Svindal, som er styremedlem i A Management as. Han ønsket ikke å kommentere saken.

Mer gjeld og aksjer

Det er den tidligere alpinstjernen Aksel Lund Svindal som eier alle aksjene i selskapet. Han er også oppført som styreleder og daglig leder i selskapet.

Etter at han la opp som alpinproff har Svindal vært en aktiv mann på aksjefronten. Privat satt han ved utgangen av 2019 på eiendeler i blant annet videokonferanseselskapet Pexip, forbrukslånsbanken Komplett Bank og det John Fredriksen-dominerte inkassoselskapet Axactor.

Pexip ble som kjent børsnotert tidligere i år, og Svindal kunne da konstatere en pen papirgevinst på sin aksjebeholdning etter at aksjen skjøt rett til værs på første handelsdag.

DN omtalte også før sommeren Svindals klesmerke «Greater Than A», der målet var å lage stilige klær i høy kvalitet og med materialer som er bærekraftige og nedbrytbare. Salget har vært labert.

A Managements finansinntekter endte på 1,5 millioner kroner i fjor, en nedgang på rundt 15,5 millioner kroner fra året før. Av årsregnskapet går det videre frem at selskapet har 49,8 millioner i gjeld til Svindal. Det er en økning på 4,3 millioner kroner sammenlignet med året før.

Ved utgangen av året var selskapets investeringer i aksjer og andeler bokført til 56,8 millioner kroner, opp fra 42,3 millioner kroner i 2018. Den kortsiktige gjelden var ved utgangen av året på 68,2 millioner kroner, opp fra 45,7 millioner kroner i 2018.

På eiersiden i gründersuksess

I tillegg til å være aksjonær i en rekke børsnoterte selskaper, har Svindal gått inn i flere oppstartsbedrifter.

DN har tidligere i år omtalt gründersuksessen Airthings, der Svindal er på eiersiden og i styret.

Selskapet produserer sensorer for å måle radongass og partikler i luften for private og bedrifter. I 2019 økte selskapet omsetningen til 144 millioner kroner fra 100 millioner kroner året før. Airthings hadde da fått 60 millioner kroner i ny kapital, og sjefen Øyvind Birkenes uttalte da at de sikter mot børsnotering.

– Vi har besluttet at vi ønsker å gjøre en børsintroduksjon. Vi har ingen eksakt tidslinje klar ennå. Det blir ikke i år, men vi vurderer neste år. Vi har lagt opp og bygget opp dette selskapet med tanke på å gå på hovedlisten på Oslo Børs, sa Birkenes i mai. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.