Aksel Lund Svindal annonserte i vinter at han skulle legge opp som alpinist. Han har hatt en innholdsrik karriere, hvor han har vunnet OL-gull, VM-gull og verdenscupen i alpint. Dette har gitt ham lukrative sponsoravtaler med blant andre Oakley og Red Bull.

Svindal driver investeringsselskapet A Management as sammen med faren Bjørn Olaf Svindal. I 2018 endte de med et resultat før skatt på 9,1 millioner, ned fra 27,5 millioner i 2017.

I fjor skrev DN at Svindal solgte aksje sine i de to videokonferanseselskapene Pexip og Videxio til sin far, som bidro positivt på resultatet i 2017. Bjørn Svindal fortalte den gang at de to selskapene hadde gitt Aksel Lund Svindal en betydelig gevinst og at Lund Svindal hadde brukt deler av gevinsten fra salget på å kjøpe villaen på Snarøya til 35 millioner.

Aksel Lund Svindal eier 70 prosent av selskapet, mens faren eier 30 prosent.

Ifølge DNs aksjonærregister var selskapet blant annet på eiersiden i forbrukslånsbanken Monobank samt Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Østlandet ved utgangen av 2018.

I årsregnskapet står det at selskapet har gjeld til Aksel Lund Svindal på 46 millioner.

Den bokførte verdien av selskapets egenkapital var ved utgangen av 2018 på 42 millioner kroner.

Verdien av de markedsnoterte aksjene var ved utgangen av 2018 på nesten 23,8 millioner. Verdipapirene hadde en anskaffelseskost på 29,3 millioner.

I tillegg eier Svindal et stort antall aksjer i eget navn. Siden mange av investeringene er i selskaper som ikke er børsnotert, samt eiendom, er de reelle verdiene trolig langt høyere.

DN har ikke lykkes i å komme i kontakt med Bjørn Olaf Svindal.

Er på eiersiden i flere oppstartsselskaper

I fjor skrev DN at Aksel Lund Svindal også er på eiersiden i flere oppstartsselskaper, der de fleste satser på ulik teknologi.

Idrettsutøveren har tidligere uttalt til DN at han ønsker å være med å utvikle denne type selskaper. I perioder der skader har satt ham på sidelinjen, har turen gått til USA for oppsøke gründermiljøer og store selskap som Google og Facebook.

Blant oppstartsselskapene alpinisten har puttet penger i er Norselab, Disruptive Technologies, Vision Io og Owners Room.

– Vi har gjort det såpass godt med tradisjonelle aksjer, så da er det spennende å gå inn i oppstartsselskaper. Vi vet man kan gå på tap på den type investeringer, men muligheten for inntjening hos dem som lykkes er store, så da kan man satse på den måten, sa Bjørn Svindal den gang.

Puttet mer penger i Lufteventyr

I vår skrev DN at Aksel Lund Svindal også plasserte mer penger i Airthings.

Airthings startet med å utvikle enkle trådløse radonmålere, men satser nå på et bredt spekter av produkter og tjenester knyttet til måling av luftkvalitet.

Svindal deltok da i en kapitalutvidele i selskapet, etter kapitalutvidelsen vil Aksel Lund Svindal eie 1,13 prosent av Airthings, og utformesteren kommer samtidig inn i selskapets styre.

– Jeg ønsker å være mer aktiv i selskapet, og tenkte at dette ville være en god erfaring. Det er mange dyktige og hyggelige mennesker i selskapet, og jeg tror jeg kan lære mye av disse, sa Aksel Lund Svindal til DN den gang.

Den tidligere verdensmesteren hadde allerede vært på eiersiden i Airthings i noen år og økte investeringen når han nå deltok i en kapitalutvidelsen der selskapet hentet 55 millioner kroner i frisk kapital.

– Det er et kult selskap med bra teknologi, og de satser i et veldig interessant marked som kan bli kjempestort, sa Aksel Lund Svindal den gang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.