Alpinstjernen Aksel Lund Svindal har kanskje lagt proffkarrieren på hyllen, men skiene er fortsatt trygt plantet på bena. Når DN snakker med den tidligere verdensmesteren er han på topptursafari på Senja.

– Det har vært vakkert og gøy. Vi har vært på to lange dagsturer med to topper hver dag, sier Svindal.

I tillegg til å bruke mer tid på venner og familie ønsker utforspesialisten nå å konsentrere seg mer om den allerede suksessfulle investeringsvirksomheten. De bokførte eiendelene i investeringsselskapet Svindal eier sammen med faren Bjørn Olaf, A Management, økte fra seks til 77 millioner kroner fra 2014 til 2017.

I tillegg eier Svindal et stort antall aksjer i eget navn. Siden mange av investeringene er i selskaper som ikke er børsnotert, samt eiendom, er de reelle verdiene trolig langt høyere.

En av investeringene alpinstjernen har mest tro på er teknologiselskapet Airthings, som utvikler utstyr og tjenester knyttet til måling av radonstråling og luftkvalitet.

– Det er få norske teknologiselskaper som har lykkes så godt som Airthings, særlig internasjonalt. Det er spennende at de har fått til god distribusjon i USA, blant annet gjennom Amazon og Best Buy, sier Svindal.

– Et kult selskap

Den tidligere verdensmesteren har vært på eiersiden i Airthings i noen år allerede og øker investeringen når han nå deltar i en kapitalutvidelse der selskapet henter 55 millioner kroner i frisk kapital.

– Det er et kult selskap med bra teknologi, og de satser i et veldig interessant marked som kan bli kjempestort, sier Svindal.

Airthings startet med å utvikle enkle trådløse radonmålere, men satser nå på et bredt spekter av produkter og tjenester knyttet til måling av luftkvalitet.

Etter kapitalutvidelsen vil Aksel Lund Svindal eie 1,13 prosent av Airthings, og utformesteren kommer samtidig inn i selskapets styre.

– Jeg ønsker å være mer aktiv i selskapet, og tenkte at dette ville være en god erfaring. Det er mange dyktige og hyggelige mennesker i selskapet, og jeg tror jeg kan lære mye av disse, sier Svindal.

Han tror også at styreerfaring kan være en fordel i andre selskaper han investerer i.

Henter 55 millioner

Den største enkeltaksjonæren i Airthings er den kjente seriegründeren Geir Førre og hans investeringsselskap Firda as, med en eierandel på 25,9 prosent.

– Det var Geir som først introduserte meg for Airthings. Vi ble først kjent som aksjonærer i Disruptive Technologies, sier Svindal.

Det er eksisterende eiere og ansatte, samt noen nye privatinvestorer, som spytter inn penger i den nye kapitalutvidelsen på 55 millioner kroner.

– Vi ønsker ikke å si noe om prisingen, men den er en god del høyere enn i forrige emisjon i 2017 da vi hentet 25 millioner kroner, sier administrerende direktør Øyvind Birkenes i Airthings.

Selskapet skal bruke den nye kapitalen på å bygge opp et nytt forretningsområde som tilbyr større systemer for overvåkning av luftkvalitet, og tjenester knyttet til dette.

– Vi bygger nå opp Healthy Building Solutions der vi skal tilby produktene våre som en tjeneste til kontorbygg, skoler, barnehager og andre offentlige bygg, sier Birkenes

Kveler hjernen

Ved å koble flere målere sammen kan analyseprogrammet til Airthings blant annet gi detaljerte opplysninger om når behovet for ventilasjon er størst, når ressurser kan spares, og hvor det er behov for ekstratiltak for å bedre luftkvaliteten.

– Ventilasjon er en av de dyreste driftskostnadene i et bygg, og her kan man spare mye penger ved å utnytte ressursene bedre, sier Birkenes.

– Vi har gått med overskudd de siste seks årene, sier Øyvind Birkenes, administrerende direktør i Airthings (til høyre) Her sammen med investor og styreleder Geir Førre.
– Vi har gått med overskudd de siste seks årene, sier Øyvind Birkenes, administrerende direktør i Airthings (til høyre) Her sammen med investor og styreleder Geir Førre. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Airthings har solgt mellom 50 og 60 testsystemer, og vil lansere det nye produktet for fullt i mai.

– Det er veldig viktig å overvåke CO2-nivået på kontorer og skoler. Dersom konsentrasjonen av CO2 blir for høy blir man slapp og mister konsentrasjonen. Forskning viser at den kognitive funksjonen ved dårlig ventilasjon kan gå ned med 20 til 25 prosent, og dette er veldig vanlig, sier Birkenes.

Ser stort potensial

Airthings hadde i 2018 en omsetning på nær 100 millioner kroner og et overskudd før skatt på drøyt fire millioner.

– Vi har gått med overskudd de siste seks årene, men fokus nå vil først og fremst være å øke omsetningen, så vi har budsjettert med underskudd de neste par årene, sier Birkenes

Aksel Lund Svindal ser et stort potensial i Airthings og tror at selskapets produkter kan skape et kjempemarked.

– Folk fleste bruker 90 prosent av sin tid innendørs, og luftkvaliteten kan ofte være opp mot fem ganger dårligere her enn utendørs. Inneklima og luftkvalitet blir dermed veldig viktig for helsen, sier Svindal.

– Det er skummelt å se hvor skadelig radongass kan være, og hvor lite oppmerksomhet det egentlig får. De fleste er vel litt redd for å sjekke siden radon kan gjøre huset mindre verdt. Men det er masse tiltak man kan gjøre dersom man oppdager radon, og det er derfor viktig å måle, sier Svindal.

Han håper at produktene til Airthings kan bidra til at færre blir syke av radonstråling. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.