Aksel Lund Svindals heleide investeringsselskap, A Holdings, fikk et resultat på 4,5 millioner kroner i 2021. Det viser ferske regnskapstall for fjoråret.

Svindal har gått kraftig i minus på sine investeringer, viser regnskapet – porteføljen som ved utgangen av 2021 ble verdsatt til 127 millioner kroner, kostet 145 millioner kroner i anskaffelseskostnader, ifølge regnskapet.

Samtidig lander resultatet på plussiden ved hjelp av 12 millioner kroner i finansinntekter. Årsresultatet er også langt bedre enn 2020, da selskapet gikk drøyt 15 millioner kroner i underskudd. Selskapet ble opprettet samme år, og inneholder aksjer i en rekke selskaper som Svindal har kjøpt over tid.

Den tidligere alpinstjernen Aksel Lund Svindal er en av Norges mest kjente idrettsprofiler, og har etter at han la skiene på hyllen i 2019 markert seg også som en ivrig investor – i tillegg til programlederjobben i NRK-serien «Mesternes mester».

Fasiten for 2022 er langt fra klar. Men hittil i år har teknologinedturen på børsen rammet Lund Svindals investeringer hardt.

DN har i flere omganger de siste årene omtalt investeringene i blant annet de børsnoterte selskapene Pexip og Airthings, i tillegg til hans partnerskap i gründerinvesteringsselskapet Norselab.

Det siste året har Svindals teknologitunge portefølje fått seg en solid knekk, i takt med stadig kollapsende aksjekurser for flere av koronapandemiens favoritter.

  • Videokonferanseselskapet Pexip har falt mer enn 90 prosent siden noteringstoppen i januar 2021 – da pandemien sto på for fullt og det var uklart når hjemmekontortilværelsen ville ta slutt. Lund Svindal har lenge vært en av selskapets største aksjonærer, og da selskapet gikk på børs, eide han aksjer verdt nesten 60 millioner kroner i Pexip. I januar kjøpte han seg videre opp for rundt syv millioner kroner etter et kraftig børsfall – men siden den gang har aksjen bare falt videre, rundt 70 prosent. Selskapet har nå en markedsverdi på 1,1 milliarder kroner, mot 3,8 milliarder kroner i januar i år.
  • Nylig gikk Svindal av som styreleder i sensorselskapet Airthings, et selskap som har merket teknologinedturen på børsen hardt. Selskapet utvikler produkter som måler luftkvalitet, og har falt mer enn 60 prosent siden toppnoteringen vinteren 2021. Selskapet har hatt stor vekst, men er rammet av underskudd og forsyningsproblemer.

Så skal det også nevnes at Svindal eide aksjer i Pexip også før børsnoteringen, og dermed trolig sitter på en betydelig gevinst på den opprinnelige investeringen.

Gründerfabrikk

Svindal tjente godt med prispenger gjennom sin idrettskarriere. I tillegg håvet han inn på sponsoravtaler med blant annet Red Bull. Han ventet ikke til pensjonisttilværelsen med å sette dem til verks. I 2015 var han med på å etablere gründerfabrikken Norselabs, et selskap som investerer i tidligfaseselskaper. I fjor høst gikk statlige Investinor inn med 100 millioner kroner i gründerfabrikken.

Lund Svindal er blitt kjent som en investor med hjerte for oppstartsselskaper. I forbindelse med at Investinor gikk inn i Norselabs, beskrev Lund Svindal sin tilnærming til investeringer på følgende måte til DN:

– Teamet er nummer én for meg. Det er så klart mange analyser man kan gjøre – sitte og studere tall og grafer på skjermer eller prøve å tolke hvordan arbeidsledighetstall i USA slår ut akkurat nå – men jeg synes ikke det er så kult. Jeg synes det er kulere å møte folk, sa han.

– Er dette en gjeng som virkelig skal få det til, lurer jeg på. Det de skal drive med er selvfølgelig helt essensielt, men har du en god idé og ikke noe team? Helt sjanseløst, la han til.

Ifølge aksjeoversikter består hans tilgjengelige portefølje i dag av riggselskapet Deep Value Driller, Aprila Bank, Bank2, og Active Brands, tillegg til Pexip og Airthings.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.