Aksel Lund Svindal har stor suksess som idrettsutøver. Han har vunnet både OL-gull, VM-gull og verdenscupen i alpint, som har gitt svært lukrative sponsoravtaler med internasjonale aktører som Oakley og Red Bull.
Men det er gjennom investeringer i selskaper og aksjesalg at alpinstjernen, med bostedsadresse i Østerrike, har gjort de virkelig store pengene.
Tjente 27,5 mill. kroner
I fjor endte investeringsselskapet hans, A Management, med et resultat før skatt på 27,5 millioner kroner.
– Det skyldes for det meste at aksjene i porteføljen har steget i verdi, gevinst fra salg av to videokonferanseselskaper til mitt selskap, og at gevinster fra salg av Bank Norwegian-aksjer er plassert andre steder, sier faren Bjørn Svindal, som samarbeider tett med sønnen om investeringene.
Alpinstjernens far trekker blant annet frem Pareto Bank som en positiv bidragsyter, men har ikke oversikt over hvilke andre børsnoterte selskaper som bidro.
Ifølge DNs aksjonærregister var selskapet ved årsskiftet på eiersiden i blant annet oljeserviceselskapet S.D. Standard Drilling, tørrbulkselskapet Songa Bulk og forbrukslånsbanken Monobank.
I årsregnskapet står det at selskapet har gjeld til Aksel Lund Svindal på 44 millioner kroner.
– Hva er de reelle verdiene i selskapet?
– Det er umulig å si. Det har et stort potensial og vi håper det er en oppside der, særlig på de unoterte aksjene, sier Bjørn Svindal.
«Vet man kan gå på tap»
Aksel Lund Svindal er også på eiersiden i flere oppstartsselskaper, der de fleste satser på ulik teknologi.
Idrettsutøveren har tidligere uttalt til DN at han ønsker å være med å utvikle denne type selskaper. I perioder der skader har satt ham på sidelinjen, har turen gått til USA for oppsøke gründermiljøer og store selskap som Google og Facebook.
Blant oppstartsselskapene alpinisten har puttet penger i er Norselab, Disruptive Technologies, Vision Io og Owners Room.
– Vi har gjort det såpass godt med tradisjonelle aksjer, så da er det spennende å gå inn i oppstartsselskaper. Vi vet man kan gå på tap på den type investeringer, men muligheten for inntjening hos dem som lykkes er store, så da kan man satse på den måten, sier Bjørn Svindal.
Han forteller at de er opptatt av å være aktive eiere.
– Vi har et godt øre lyttende inn mot den type selskaper og følger nøye med. Ingen av investeringene er passive.
Kjøpte villa
I desember i fjor solgte Svindal aksjene i de to videokonferanseselskapene Pexip og Videxio til sin far, som bidro positivt på resultatet. Verdien lå til sammen på 36,5 millioner kroner.
– Dette gjør vi for å sikre gevinst i A Management, som i hovedsak er eid av Aksel Lund Svindal. Investeringene i Videxio og Pexip har gitt Aksel en betydelig gevinst, men nå ønsker vi å overføre denne risikoen til Riisalleen Invest, fortalte Bjørn Svindal til DN
I mai i år ble det kjent at alpinisten hadde kjøpt en villa på Snarøya i Bærum for 35 millioner kroner.
– Aksel brukte noe av gevinsten fra aksjene han solgte til meg for å kjøpe eiendommen.
Det er usikkerhet rundt hvorvidt Aksel Lund Svindal skal ta en ny sesong som toppalpinist. 35-åringen sliter med et trøblete kne og var først i midten av i juni tilbake i styrkerommet.
– Han trener som vanlig, men må komme seg på ski før han vet om kneet fungerer. Aksel regner det som en 50/50 sjanse for at det går, sier faren. (Vilkår)