Videokonferanseselskapet Pexip har hatt noen svært tøffe dager på børsen. Kursen falt 8,61 prosent til 41,82 kroner mandag. Det kommer på toppen av et dramatisk kursfall siste halvannen måned på over femti prosent.

7. oktober la Pexip frem sin tredjekvartalsoppdatering, der selskapet rapporterte om årlige, gjentagende inntekter (ARR, annual recurring revenue) på 99,8 millioner dollar ved utgangen av tredje kvartal. En uke senere stupte aksjekursen 18 prosent, etter at meglerhuset Carnegie nedgraderte selskapet til hold-anbefaling og kuttet kursmålet fra 108 til 65 kroner. Dette begrunnet de med at selskapet risikerer å ikke levere på resultatmålene sine. Også Pareto har nedjustert sitt kursmål på aksjen fra 100 til 80 kroner, men beholdt sin kjøpsanbefaling på selskapet.

Tidligere alpinist Aksel Lund Svindal har i en årrekke vært aksjonær i selskapet. Han har lenge hatt litt over 600.000 aksjer i Pexip. På disse aksjene har han siden 16. september hatt et papirtap på 27,6 millioner kroner.

Kursen har falt 51,37 prosent i den perioden.

– Har tro på selskapet

Fra midten av oktober har Svindal kjøpt flere aksjer i selskapet, samtidig som aksjekursen har falt. Ifølge aksjonærlistene har Svindal, gjennom sitt heleide holdingselskapet A Holdings, kjøpt litt over 412.000 aksjer i Pexip siden 13. oktober. Dette har han bladd opp 19,6 millioner kroner for.

Ifølge DNs beregninger tilsvarer dette et papirtap på 2,4 millioner kroner.

Dermed har Svindal totalt hatt et papirtap på rundt 30 millioner kroner siden midten av september.

Svindal er selv styreleder i A Holdings, mens hans far Bjørn O. Svindal er styremedlem.

– Vi har tro på selskapet, sier Bjørn O. Svindal til DN, på spørsmål om hvorfor de den siste tiden har økt eksponeringen.

Svindal sitter nå på aksjer i Pexip verdt 43,4 millioner kroner og er dermed 26. største aksjonær i selskapet. Aksjonærlistene har et etterslep på tre dager. Det betyr at Svindal kan ha kjøpt seg ytterligere opp eller solgt seg ned eller ut de siste dagene.

Ifølge ligningstallene for 2020 hadde Svindal en formue på 214 millioner kroner, en økning fra 162,4 millioner kroner året før.

Fra koronafavoritt til kursras

Pexip gikk på børs i mai i fjor, og ble en umiddelbar favoritt blant både småsparere og proffe investorer. Aksjekursen fikk seg en knekk utover høsten 2020, men koronarestriksjoner og hjemmekontor ga selskapet et kraftig løft fra slutten av desember.

Toppnoteringen på 117 kroner ble nådd 22. februar, men siden da har kursen falt 64,4 prosent.

– Vi ser det samme i Kahoot, Patientsky og nå Pexip. Alle er tek-aksjer og har hatt en akselererende vekst det forrige året. Når vi nå får nye tall der vekstfaktoren er lavere blir det en ordentlig baksmell i 2021. Da begynner investorene og spørre seg hvor mye av veksten i 2020 som var grunnet covid og hvor mye som faktisk var akselererende strukturell vekst, sa Carnegie-analytiker Oliver Pisani til DN i juli.

Pexip har nå en markedsverdi på 4,4 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.