Norske fondskunder opplevde en brutal avslutning på fjoråret, men en tilsvarende hyggelig start på 2019. Til tross for at Oslo Børs har falt nær åtte prosent siden begynnelsen av juli, er fortsatt de fleste norske fond i pluss for året.

Fjorårets store fondstaper, First Generator, går på en ny smell i 2019 og utmerker seg igjen som fondet med svakest avkastning. Siden nyttår har Generator-fondet falt 6,9 prosent i verdi.

I den andre enden av skalaen ligger fondet Storebrand Norge Fossilfri med en positiv avkastning på hele 10,4 prosent hittil i år.

– Fondet har ingen aksjer i olje- og offshoresektoren og dette er nok hovedgrunnen til at det har gjort det såpass bra hittil i år, sier forvalter Alf Inge Gjerde i Storebrand.

Oljeprisen har falt over 20 prosent siden april, men er like fullt opp ni prosent siden nyttår. Frykt for avtagende global vekst har imidlertid ført til at oljerelaterte aksjer er blitt straffet hardt på børsen de siste månedene.

Opptur i solaksje

For ett år siden var situasjonen en helt annen. Storebrands fossilfrie fond lå da langt bak de fleste andre norske fond som dro nytte av en oljefyrt oppgang på Oslo Børs.

– Siden oppstarten våren 2017 har fondet levert en avkastning som er bedre enn fondsindeksen, selv om oljeprisen har steget betydelig i perioden, sier Gjerde.

Som årsak til den gode avkastningen hittil i år trekker han spesielt frem at fondet har hatt suksess med aksjeplukkingen.

– Vi har truffet bra med de aksjene vi har overvektet, kanskje særlig med Scatec Solar, som er den aksjen vi har overvektet mest, sier Gjerde.

Solenergiselskapet Scatec Solar har så langt i 2019 steget over 34 prosent på børsen.

– Vi har også fått med oss den gode utviklingen i aksjer som Nel, Tomra og Borregaard, sier Gjerde.

Venter fortsatt uro

Selskaper med «grønn», miljøvennlig virksomhet har hatt mye medvind på børsene de siste årene og mange har advart om at prisingen av disse selskapene er blitt for høy.

– Mange av disse aksjene er blitt dratt opp mer av fremtidige forventninger enn underliggende inntjeningsvekst. Når vi nå får litt markedsuro er det naturlig at de korrigerer noe ned igjen, sier Gjerde.

Han trekker frem Hexagon Composite som et eksempel. Aksjen steg kraftig i første halvår, men da tallene for andre kvartal skuffet falt aksjen på kort tid 23 prosent i verdi.

Gjerde forteller at han og de andre Storebrand-forvalterne har forberedt seg på mer markedsuro ved å holde en noe høyere kontantandel i fondene enn normalt. Han venter at markedsuroen vil fortsette.

– Oslo Børs har i likhet med de fleste andre børser i verden blitt en Twitter-børs, sier Gjerde med referanse til president Donald Trumps hyppige politiske utspill som regelmessig fører til store markedsutslag.

– Det er naturlig å anta at uroen vil vedvarer så lenge det er frykt for handelskrig og reduserte globale vekstforventninger. Men med lave eller negative renter vil det være vanskelig å finne andre alternativer enn aksjemarkedet. I tillegg ønsker jo Trump å bli gjenvalgt, så han vil nok etter hvert strekke seg langt for å sikre en positiv utvikling i økonomien, sier Gjerde

Ny smell for Mølsæter

Det siste året har vært knalltøft for First Generator-forvalter Martin Mølsæter. En overvekt av råvareselskaper, og særlig oljerelaterte aksjer, førte til at fondet han forvalter ble svært hardt rammet av børssmellen på tampen av 2018.

Fondet fikk en tilsvarende opptur på nyåret, og i mai var First Generator det beste norske fondet på Oslo Børs. Men i sommer er Mølsæter på nytt blitt straffet knallhardt for å ha en rekke sykliske aksjer i porteføljen, det vil si selskaper med inntjening som varierer sterkt i takt med de økonomiske konjunkturene.

Siden en topp i slutten av april har Generator-fondet falt over 26 prosent i verdi. Det siste året har fondet en negativ avkastning på over 34 prosent. Det er sjelden at et aksjefond går på slike tap uten at det øvrige markedet også krakker.

Fondets forvalter Martin Mølsæter har ikke besvart DNs henvendelser torsdag og fredag.

Ved utgangen av juli var fondets største posisjoner i Elkem og Hydro, to selskaper som er blant børsens mest konjunkturutsatte og som begge har falt kraftig de siste månedene.

Fondet hadde også store posisjoner i oljerelaterte selskaper som Seadrill, BW Offshore, Northern Drilling og DNO.

First Generator har en forvaltningskapital på 727 millioner kroner, mens Storebrand Norge Fossilfri har en kapital på drøyt 1 milliard kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.