Uroen i finansmarkedene øker i styrke torsdag ettermiddag. Etter en rekke nervøse handelsdager på rad faller Oslo Børs kraftig, kronen svekkes markert, og investorene søker mot trygge havner.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det er to hovedårsaker til de kraftige markedsreaksjonene i Norge og resten av verden:

  • Investorene ser at stimulansene fra den amerikanske sentralbanken nå går mot slutten. Stimulansene  har bidratt til å drive verdipapirprisene de siste årene. Når stimulansene slutter kommer det en reprising, en korreksjon.
  • Stor usikkerhet hvordan det går i resten av verden: Tysk og europeisk industriproduksjon viser svakere utvikling, IMF mener det er 40 prosents sannsynlighet for en resesjon i eurosonen, det internasjonale energibyrået IEA har redusert prognosene for oljeetterspørselen og tall fra Kina kan tyde på at det går svakere i verdens nest største økonomi

- Det er en frykt for at det går veldig dårlig, sier Bruce.

«Syk reaksjon»

Nedturen her hjemme kommer etter en svært nervøs dag i de amerikanske markedene onsdag ettermiddag og kveld.

Svake tall for den amerikanske detaljomsetningen førte til en svært kraftig reaksjon i lange amerikanske statsobligasjoner torsdag ettermiddag. Slike obligasjoner regnes gjerne som noe av det tryggeste man kan kjøpe i markedet og etterspørselen stiger gjerne i usikre tider.

Når etterspørselen øker, faller rentene man får for å eie obligasjonene.

- Det var en syk reaksjon i tiårsrenten på det svake detaljhandelstallet, sier Bruce.

Renten på tiårige amerikanske statsolbigasjoner falt mer enn 30 basispunkter, som tilsvarer 0,3 prosentpoeng, i løpet av svært kort tid onsdag ettermiddag.

Store svingninger

Rentene korrigerte imidlertid opp igjen senere på kvelden. De store svingningene - ofte uttrykt som volatilitet - kan ses på som et uttrykk på frykten i markedet.

Den amerikanske volatilitetsindeksen Vix brukes gjerne som en målestokk for hvor mye frykt det er i markedet. Bare i løpet av den siste uken har indeksen steget med over 70 prosent.

- Usikkerhet og volatilitet. Det er det som preger markedene nå, sier Bruce.

Kroneras

Her hjemme får også den norske kronen hard medfart. I løpet av den siste uken er kronen blitt svekket med rundt 30 øre mot euroen i løpet av de to siste ukene.

Bare i løpet av handelen torsdag har kronen blitt svekket nær ti øre mot den felleseuropeiske valutaen.

Den norske valutaen er en liten valuta i global målestokk og når markedsuroen øker trekker gjerne investorene seg ut av kronen.

Denne gangen har i tillegg et kraftig fall i oljeprisen bidratt til den kraftige svekkelsen.

- Det er en kombinasjon av sure markeder, fallende oljepris og den underliggende frykten for at Norge kan gå på en større smell enn vi har trodd, sier Bruce.

Les også:

Aksjeras i Oslo

- Det er jo nå det er gøy. Vi liker jo dårlige tider

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.