En franskmann tjente ti millioner euro, tilsvarende nesten 95 millioner kroner, på det han trodde var en demoversjon av en tradingside.

Nå saksøker han det britiske meglerhuset som innkasserte gevinsten hans, som slett ikke bestod av fiktive penger. Det skriver Financial Times.

Tapte først en million euro

I fjor sommer plasserte franskmannen Harouna Traoré (41) 20.000 euro på en aksjekonto i det britiskbaserte meglerhuset Valbury Capital, med indonesiske eiere. Etter at franskmannen åpnet kontoen, la han inn ordre på til sammen én milliard euro. Ordrene var for europeiske og amerikanske på fremtidsrettede verdipapirkontrakter, såkalte «futurekontrakter».

Det tok ikke lang tid før franskmannen oppdaget at han overhodet ikke handlet på en prøveversjon av programvaren. Og samtidig som dette gikk opp for ham, innså franskmannen at han hadde et reelt tap på én million euro, tilsvarende over ni millioner kroner.

Franskmannen fortsatte å handle futurekontrakter også etter han skjønte at han handlet med ekte verdier. Etterhvert hadde han bygget seg opp en portefølje verdt fem milliarder dollar med amerikanske verdipapirer, før han solgte seg ut med en fortjeneste på rundt ti millioner euro.

– Jeg var stresset og klarte bare å tenke på familien min, sa den franske aksjehandleren.

Avviser krav om utbetaling

Like etter at franskmannen hadde gjort sin store fortjeneste tok han kontakt med meglerhuset og fortalte dem sin historie. Men i stedet for å utbetale de Traorés opptjente gevinst, viste meglerhuset til at kontrakten nå var brutt.

I januar i år saksøkte Traoré meglerhuset fra Paris og krevde å få utbetalt pengene sine, og viste til at melgerhuset urettmessig stengte kontoen hans.

Meglerhuset ventes å argumentere for at 41 år gamle Traoré ikke er en kunde, fordi han ifølge dem var en erfaren aksjehandler, ifølge FT.

Hvis han ikke behandles som en ordinær kunde, men en profesjonell kan saken behandles i Storbritannia, hvor det finnes mindre forbrukerrettigheter, skriver FT.

Kravet franskmannen nå krever utbetalt tilsvarer Valbury Capitals resultat for 2016, som var på 9,88 millioner britiske pund, tilsvarende 105 millioner kroner med dagens kurs.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Bra vin på plastflaske, finnes det?
Så skal du i parken, på fjelltur, i båten eller bare ikke ønsker å bære på tunge og klirrende glassflasker så er dette ditt beste alternativ på vinfronten så langt.
01:03
Publisert: