De siste månedene har analyseavdelingen til Barclays, Storbritannias tredje største bank, konsekvent anbefalt investorene å holde en knapp på det globale aksjemarkedet fremfor andre typer investeringer, slik som gjeld.

Det har betalt seg så langt. Den omfattende globale aksjeindeksen, MSCI World Index, er opp 17 prosent hittil i år.

Men nå gjør storbanken helomvending.

– Vi er mer defensive nå og anbefaler en overvekt i global «fixed income» fremfor globale aksjer, i hvert fall i dette kvartalet, skriver Barclays sjef for global makroanalyse, Ajay Rajadhyaksha, i en kommentar.

Såkalt «fixed income» referer typisk til gjeldsinvesteringer hvor utstederen av et lån betaler en avtalt (fixed) sum/renter til investorene til en bestemt tid før hele lånet tilbakebetales ved forfall.

Varsellamper i bøtter og spann

Barclays mener at handelskrigen og makrodata har forverret seg siden slutten av i juni. Banken peker på en rekke lysende varsellamper:

  • Det er innført flere tollsatser mellom USA og Kina enn det var for tre måneder siden.
  • Alle store økonomier opplever en kraftig oppbremsing i industrien.
  • Det globale handelsvolumet fortsetter å falle.
  • Tyskland og Italia, henholdsvis Europas største og tredje største økonomi, er begge på randen av resesjon.
  • Banken mener Kinas økonomi vokser mindre enn tidligere, mellom 5,1 og 5,2 prosent kvartalsvis i andre halvår sammenlignet med året før.
  • Barclays venter en bnp-vekst på knappe én prosent i USA i fjerde kvartal.

Til sammen gjør det at storbanken estimerer at den globale økonomien vil vokse 0,50 prosentpoeng mindre i år enn den gjorde i 2018.

– Og 2020 vil neppe bli bedre, skriver makroanalytiker Rajadhyaksha.

Ingen redning i Kina

Han mener investorer som drar paralleller til den økonomiske oppbremsingen i 2015 vil få seg en overraskelse. Da satte Kina i gang en intensiv stimulering av økonomien som la grunnlag for en ny vår i global økonomi de to neste årene.

– Vi venter at Kina vil være langt mer forsiktig med å komme med finanspolitisk stimuli denne gangen. Nå som stimulieffekter fra USA blekner bort, Europas økonomiske verktøykasse nærmest er tom, tolleffekter har til gode å slå fullt inn og Kina trolig ikke vil komme til unnsetning, hvor vil oppsideoverraskelsene kommer fra, spør Rajadhyaksha.

Her tror de avkastningen kan ligge

Barclay, som har hovedkontor i London, tror nå at vi går mot en brexit uten avtale. Banken tror samtidig at handelskrigen kan forverres ytterligere og at det siste droneangrepet på saudiarabiske oljeanlegg gjør at vi kan nå kokepunktet i Midtøsten.

Summen av all nedsiderisikoen, samt et solid nedsalg i obligasjonsmarkedet i september, gjør at banken anbefaler å holde eksponeringen mot aksjer lavere fremover.

Rajadhyaksha understreker i kommentaren at det ikke betyr at de anbefaler investorene å jage negative renter i Tyskland eller Japan, men heller gjeld som gir bedre avkastning. Han trekker frem dollargjeld i fremvoksende økonomier, amerikansk selskapsgjeld og såkalt «agency MBS» som investeringsalternativer.

«Agency MBS» (mortgage-backed securities) er en slags obligasjon med sikkerhet i faste eiendommer som utstedes av regjeringsstøttede finansforetak som Fannie Mae eller Freddie Mac. Disse lånene var en sentral del av finanskrisen i 2008.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.