Det har vært turbulente dager for finansmarkedene i det siste, som følge av frykt for økende inflasjon og raskt stigende råvarepriser.

Overraskende sterk prisvekst i USA førte til bred nedgang på Wall Street onsdag. Teknologitunge Nasdaq falt 2,67 prosent, mens S&P 500 og Dow Jones falt om lag to prosent.

Uroen spredte seg også til Asia-børsene, der Nikkei-indeksen sluttet 2,49 prosent lavere og Taipei-børsen opplevde et historisk intradagsfall på nesten 8,6 prosent.

Og alt tyder på at frykten for høyere renter også skaper bekymringer for de europeiske aksjemarkedene, mens Oslo Børs og andre nordiske markeder har stengt på Kristi Himmelfartsdag.

Torsdag morgen faller London-børsen, Frankfurt-børsen, Paris-børsen og den brede Stoxx Europe 600-indeksen over en prosent fra start. Og fallet tiltar utover formiddagen. Litt før kl. 11 så det slik ut på de største markedsplassene:

  • FTSE 100 i London er ned 2,3 prosent
  • Cac 40 i Paris faller 1,8 prosent
  • Dax i Frankfurt faller to prosent

– De europeiske markedene steg onsdag, men det er normalt at det vil justere seg i dag som følge av den amerikanske nedgangen, og volumene bør være lave mens noen markeder holder stengt, sier aksjesjef Manuel Rodriguez i Mapfre AM til Bloomberg.

Høyere inflasjon i USA

Den amerikanske konsumprisindeksen (KPI) gikk opp med 0,8 prosentpoeng fra mars til april 2021, mens konsumprisindeksen justert for energi- og matvarepriser (kjerneinflasjonen) steg med 0,9 prosentpoeng. Dette er den største månedlige økningen siden april 1982.

Dermed har prisene steget mer enn ventet, som skaper frykt for at den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten tidligere. Høyere lange renter går hardest utover høyt prisede vekstselskaper mest, der inntjeningen ligger lengre frem i tid.

DNs aksjekurs: Dette er verdens viktigste tiåring
Finansredaktør i DN, Terje Erikstad forklarer deg hvem verdens viktigste tiåring er, og hvorfor den er viktig i kapitalmarkedene.
01:50
Publisert:

Visesentralbanksjefen i den amerikanske sentralbanken Richard Clarida sa i en uttalelse onsdag at han var «overrasket» over inflasjonstallene.

– Det er viktig at inflasjonspresset kun skal være der i en overgangsfase. Hvis det tar lengre tid, vil vi ta grep, sa Clarida.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.