Oslo Børs var stengt mandag, men flere børser verden over var åpne, og det gikk stort sett oppover. Både ved de toneangivende europeiske og asiatiske børsene var det oppgang.
Før børsåpning lå det an til en nedgang på de amerikanske børsene, og Wall Street startet også ned, men tok seg etter kort tids handel opp igjen.
Ved børsslutt klokken 22 norsk tid så det slik ut:
- Den brede S&P 500-indeksen var opp 0,38 prosent.
- Den industritunge Dow Jones-indeksen endte opp 0,36 prosent.
- Teknologiindeksen Nasdaq sluttet opp 0,66 prosent.
Flere flyaksjer steg markant mandag. American Airlines og United Airlines Holdings steg begge over fem prosent. Boeing-aksjen endte opp 3,8 prosent.
Cruiserederiene Carnival, Norwegian Cruise Line og Royal Caribbean får også solide løft mandag.
Tesla-aksjen fortsetter å stige videre. Det samme gjør videokonferanseselskapet Zoom Video Communications. Aksjen har tredoblet seg i verdi i år.
Det enorme legemiddelkonsernet Pfizer faller syv prosent mandag.
Rask oppgang
Helgen har vært preget av urolighetene i USA. Investorene er også bekymret for veien videre i forholdet mellom USA og Kina.
De siste ukene har gnisningene blitt stadig større etter at Trump begynte å legge skylden for spredningen av koronaviruset på erkerivalen. Kinas stadig hardere grep om Hongkong har ikke hjulpet på situasjonen.
Etter korona-krakket tidligere i år har aksjemarkedet hentet seg inn igjen.
Selv om selskapene har rapportert svake tall, og kommer til å gjøre den også i kvartalene fremover, og nøkkeltall som ledighet er på historiske nivåer, har aksjemarkedet slått tilbake, hjulpet av lave renter og tiltak fra myndigheter verden over for å hindre at de økonomiske konsekvensene av nedturen blir verre enn nødvendig.
Siden bunnen ble nådd 23. mars, har hovedindeksen på Oslo Børs steget hele 25 prosent. Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 har steget enda mer, hele 36 prosent.
Som følge av den kraftige oppgangen og utsikter til labre resultater i tiden fremover, er aksjemarkedet historisk høyt priset på kort sikt.
Ny nedtur
Hittil har det vært en rask nedtur og en like rask oppgang. Foreløpig ser det ut som en V-oppgang, men det kan fort komme en ny nedtur, en «dobbel dipp».
Forvalter i Storebrand, Hans Thrane Nielsen, sier viser til at av 15 nedturer i amerikansk økonomi så endte 14 med en «dobbel dipp», mens én endte med en «V».
Han vil ikke ha noen sterke meninger om hvordan markedet kommer til å bevege seg, siden vi er et sted vi aldri har vært før.
– Men på lang sikt er Oslo Børs behagelig priset for en langsiktig investor. Det lette reprisingen ble gjort i april og mai, og den gikk kjappere enn jeg hadde trodd, sier forvalteren.
En som tror på en ny nedtur er Pål Ringholm, analysesjef for kreditt i Sparebank 1 Markets. På Twitter viser han til sentralbanken i Atlanta som venter en nedgang i amerikansk økonomi på 51 prosent i dette kvartalet, mot de mer konservative anslagene fra andre hold på 40 prosent.
– Jeg for min del tror fortsatt på en runde to ned for markedet, skriver Ringholm.
– Om det skjer til sommeren eller høsten, vet jeg ikke. Jeg synes risk/reward ser ubehagelig ut, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.