Den mediesky investoren Edvin Austbø (55) har bygget seg opp en milliardformue gjennom sine aksjeinvesteringer.

Fra utsikten over Aker Brygge, og det eksklusive kontorfellesskapet han deler med blant annet privatinvestor Tore Aksel Voldberg, måtte imidlertid florøværingen se markedskreftene gjøre et saftig innhugg i formuen i fjor.

Bråbrems

Hans private investeringsselskap Alden as, oppkalt etter øyen og landemerket ved samme navn utenfor hjembyen Florø, tapte 50 millioner kroner i 2018, ifølge årsregnskapet som ble offentlig onsdag kveld.

Det meste kan tilskrives verdifallet til omkring en halv milliard kroner plassert i aksjemarkedet. Et marked som frem til slutten av september i fjor kunne skilte med en avkastning på over 16 prosent for året. Deretter var det slutt.

Handelsspenninger, oljeprisfall og bekymringer for veksten i verdensøkonomien utraderte på tre måneder all oppgang for året, og sendte Oslo Børs ned nær to prosent i 2018.

Det fremkommer også med all tydelighet i Aldens regnskap, som gir et stillbilde for situasjonen ved årsskiftet.

Per årsskiftet besto aksjeporteføljen blant annet av selskaper som teknologiselskapet Nordic Semiconductor, solenergiselskapet EAM Solar, byggevarekjeden Byggma, oljeselskapet Panoro Energy, gasstankrederiet Flex lng, den flytende oljeprodusenten BW Offshore og sparebanken SR- Bank.

Fra bunn til topp

Nå, seks måneder etter, er hovedindeksen på Oslo Børs opp nær ti prosent.

Samtidig er Wall Street og den brede S&P-indeksen med USAs 500 viktigste børsnoterte selskaper opp nær 20 prosent til ny toppnotering denne uken.

Det er derfor god grunn til å tro at den erfarne privatinvestoren har hentet inn det tapte. Austbø er i årsrapporten tydelig på at utviklingen i aksjemarkedet er retningsgivende for selskapets resultater.

«Selskapets finansielle risiko er i all vesentlighet knyttet til kurssvingninger på børsnoterte finanspapirer og rentenivået på kortsiktig finansiering. Valutaeksponeringen er svært begrenset», skriver han.

Milliardformue

Fjorårets papirtap etterfølger et mindre tap for Austbø i 2017. Samlet har de to siste årene spist omkring 60 millioner kroner av formuen.

Det er imidlertid nok å ta av.

Siden investoren forlot rollen som analysesjef i meglerhuset Carnegie på 1990-tallet, hadde nettoformuen per årsskiftet vokst til 1,4 milliarder kroner, ifølge Kapital, som plasserer Austbø midt i feltet blant landets 400 rikeste.

Mye av formuen kommer til syne i Aldens regnskaper. Selskapet kan skilte med en egenkapital på omkring 1,1 milliarder kroner per årsskiftet. Av dette utgjorde nær 400 millioner kontanter og nær en halv milliard markedsbaserte aksjer på tidspunktet.

«Kommenterer ingenting»

Like kjent som den offentlige formuen er Austbøs frykt for å bli avbildet og å la seg sitere.

– Jeg kommenterer ingenting. Det er min profil, har investoren tidligere uttalt til DN.

Også når han er hjemme i Florø på besøk er han kjent for å gjemme seg bort med familie og gode venner, ifølge lokalavisen Firdaposten.

Foruten aksjeinvesteringer er Austbø eksponert i eiendom gjennom en rekke selskaper, deriblant eiendomsinvesteringsselskapet Nordic Property Holding, der investoren eier 67 prosent. Han har også eierandeler i selskapene Grønnere Oslo og Haxthausen Miljøtun.

Alden sitter dessuten på eierandeler i en rekke mindre eiendomsutviklingsprosjekter og i næringsmegler Sem & Johnsen Næring. Selskapet er også større indirekte aksjonær i sportskjedene Sport Norge og Sport Outlet.

Austbø var dessuten lenge blant de største aksjonærene i det børsnoterte boligutviklingsselskapet Solon Eiendom, som har kontorer i samme etasje som Alden.

Investoren solgte seg ut helt ut i august 2018, men sto like fullt oppført med 15.000 aksjer per årsskiftet. Austbøs kone, tidligere Eika-forvalter og nå Alden-ansatt, Heidi Sørensen Austbø (37), er også fortsatt styremedlem i Solon.

Alden as eies av Edvin Austbøs heleide Alden 3 med 96,9 prosent. Resterende er eid av Madeleine Austbø gjennom M A Holding as. Mesteparten av virksomheten hans ligger i datterselskapet Alden as.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.