Etter en rolig start på fredagshandelen, ble det etter hvert svært så positiv stemning på amerikanske børser fredag. 

Til slutt endte alle de tre sentrale aksjeindeksene i positivt terreng. Og for to av dem endte dagen med de høyeste sluttnoteringene noensinne: 

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,41 prosent til 2399,29 poeng.
  • Den teknologidominerte Nasdaq-indeksen steg 0,42 prosent til 6100,76 poeng.

Den siste av de tre indeksene, tungvektsindeksen Dow Jones, som følger kursutviklingen i de 30 største børsnoterte selskapene i USA, endte dagen opp 0,26 prosent til 21.006,94 poeng. Dermed er indeksen bare drøyt hundre poeng unna høyeste notering noensinne. 

Oppturen i aksjemarkedet kom etter at den månedlige jobbrapporten fra amerikanske myndigheter, som ble sluppet før børsåpning fredag, viste solid utvikling i arbeidsmarkedet i april.

Antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren i USA steg med 211.000 personer i april. I markedet var det ventet en vekst på 190.000 personer. Arbeidsledighetsraten falt til 4,4 prosent, ned fra 4,5 prosent. Ledigheten er nå på det laveste nivået på ti år. På forhånd var raten ventet å stige til 4,6 prosent.

Videre viste rapporten en lønnsvekst på månedsbasis var opp 0,3 prosent i april, mot en ventet lønnsvekst på 0,3 prosent. Lønnsveksten på årsbasis ble rapportert til 2,5 prosent, mot ventet 2,7 prosent.

Capital Economics skriver i en rapport fredag at arbeidsmarkedet i USA nå er uvanlig bra. DNB Markets omtaler tallene som meget sterke, og sier de samlet sett øker sannsynligheten for renteheving i juni.

«Både solid vekst i sysselsettingen, som viser at den lave veksten i mars var tilfeldig. I tillegg videre nedgang i ledigheten, etter kraftig fall sist. Og til sist også god fart i lønningene», skriver DNB Markets i en rapport fredag.

Nordea Markets mener jobbtallene er sterke nok til at den amerikanske sentralbanken kan rettferdiggjøre en renteheving neste måned, og setter nå sannsynligheten for en renteheving i juni til 80 prosent. Tallene er derimot ikke så sterke at de må fremskynde opptrappingen, skriver meglerhuset fredag.

Tiårs amerikanske statsrenter var svakt ned etter tallene ble offentliggjort. Dollar ble marginalt svakere mot euro.

IBM-aksjen falt 2,4 prosent fredag etter at investoren Warren Buffett natt til fredag fortalte CNBC at investeringsselskapet han leder og er storeier i, Berkshire Hathaway, fortsatt hittil i år har solgt rundt 30 millioner aksjer i IBM, etter å ha sittet på rundt 81 millioner aksjer ved inngangen til året. 

– Jeg verdsetter ikke IBM på samme måte som jeg gjorde for seks år siden, da jeg begynte å kjøpe, sa Buffett til CNBC.

Indeksene (klokken 16.04, norsk tid): 

Dow Jones Industrial Average faller 0,12 prosent til 20927,34 poeng

Nasdaq Composite stiger 0,03 prosent til 6077,54 poeng

S&P 500 er opp 0,07 prosent til 2391,19 poeng(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: