I et urolig børsår er det en mager trøst at hovedindeksen er opp rundt tre prosent så langt i 2018.

For den risikovillige investor kan det imidlertid være mer å hente ved å posisjonere seg i årets børstapere ved inngangen til det nye året.

Det er også tema i en oppdatering fra DNB Markets fredag, som viser til «januareffekten», en investeringsmetode som har gitt positiv avkastning i de siste 17 av 18 årene på Oslo Børs.

Med støtte i finansakademisk litteratur, velger DNB Markets seg ut de ti svakeste aksjene på børsen hittil i år. Og tidspunktet for å gjøre dette er alt annet enn tilfeldig.

Den optimale perioden for å sitte på aksjene løper fra midten av desember og inntil den femte handelsdagen i januar, påpeker meglerhuset.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

«Denne januareffekten har vist seg som en bemerkelsesverdig pålitelig investeringsmetode. I teorien skal godt kjente markedsanomaliteter bli handlet bort over tid, men det har ikke vært tilfellet med januareffekten i Norge», skriver DNB-aksjestrateg Paul Harper i oppdateringen.

Han viser til at en portefølje med de ti svakeste aksjene i hovedindeksen de siste 18 årene har gitt en gjennomsnittlig avkastning på 8,6 prosent for den utvalgte perioden, med en median på 7,5 prosent. Til sammenligning steg hovedindeksen 3,6 prosent i snitt.

Avkastningen for porteføljen med de ti svakeste aksjene blant alle selskapene på børsen (OSEAX) har vært på 11,1 prosent, med median på 10,1 prosent, de siste 18 årene. Til sammenligning steg indeksen over samtlige aksjer 3,6 prosent i snitt, lik hovedindeksen.

Følg utviklingen på Oslo Børs på DN Investor

Kurser, nyheter og nyttige verktøy på DN Investor.

DN Investor

Hittil i år er hovedindeksen på Oslo Børs opp nær tre prosent, der desember har tynget, med et fall på 2,6 prosent så langt.

Listen over de ti svakeste aksjene i hovedindeksen (OSEBX) er dominert av teknologiselskaper, en sektor som veier kun to prosent i indeksen, med fem selskaper. Ellers består listen av to forbruksvareselskaper, ett industriselskap, ett finansforetak og ett innen materialer.

Listen over de ti svakeste aksjene blant alle aksjene på Oslo Børs (OSEAX) er dominert av mindre energiaksjer, og bør tas i med ildtang, advarer DNB Markets.

«Disse forslagene er både svært høy risiko og i mange tilfeller har de begrenset daglig handelsvolum. Vi anbefaler ekstrem varsomhet før man handler på disse forslagene», skriver Harper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Pianisten Jølle om musikk: – Du kan få folk skilt
Elton John sa han kom til å bli pianoentertainer. Det ble han. 16 år gammel fikk han sin første jobb på byen.
05:08
Publisert: