Amerikanske aksjeindekser er nær sine høyeste nivåer noensinne. Samtidig er utsiktene til kortsiktige svingninger i aksjemarkedet nær de laveste nivåene på mer enn ti år. 

Mandag falt VIX-indeksen, som måler forventede svingninger i det amerikanske aksjemarkedet, til det laveste nivået siden februar 2007. 

Slike indekser blir gjerne sett på som et uttrykk for frykt i markedet, siden de forsøker å fange opp hvor store svingninger investorene forventer i aksjekursene den neste måneden. Svingningene omtales på fagspråket som volatilitet.

Lave indeksverdier indikerer at investorene venter små kursutslag, enten det er den ene eller andre veien. Høy indeksverdi indikerer det motsatte, nemlig at investorene mener det er stor risiko for at kursene kan stige eller falle mye i løpet av kort tid.

Akkurat nå indikerer indeksen med andre ord at frykten for store utslag på kort sikt er svært liten.

Indeksen måler forventede svingninger i aksjemarkedet de neste 30 dagene basert på prisene på kjøps- og salgsopsjoner i de 500 selskapene som inngår i den brede aksjeindeksen S&P 500.

Anbefaler forsiktighet

Den brede aksjeindeksen S&P 500 er tirsdag rundt 12 poeng under sitt høyeste nivå noensinne, som ble notert 1. mars i år. Også tungvektsindeksen Dow Jones, som måler utviklingen i de 30 største børsnoterte selskapene i USA, er like under rekordnivået. 

Den siste av de tre mest fulgte aksjeindeksene i USA, den teknologitunge Nasdaq-indeksen, nådde dessuten en ny toppnotering mandag. 

Strateg Claudio Piron i Bank of America Merrill Lynch mener det er kan være grunn til å trå varsomt i aksjemarkedet nå, selv om optimismen åpenbart er stor blant mange investorer. 

– Risikable eiendeler gjør det bra og investorene er helt klart bullish. Likevel anbefaler vi forsiktighet og denne måneden er beryktet for refrenget «Sell in May», skriver Prion ifølge Bloomberg News i en oppdatering til kundene.

«Bullish» er et uttrykk for optimisme blant investorene. Det motsatte omtales gjerne som «bearish».

«Sell in May and go away»

Refrenget som strategen viser til er et etter ordtak som etter hvert er blitt populært på Wall Street og i andre finanskretser: «Sell in May and go away». 

Ordtaket hentyder til historiske avkastningstall som faktisk viser at avkastningen i mange aksjemarkeder i gjennomsnitt er lavere i perioden fra mai til og med oktober enn i perioden fra november til og med april. 

Ifølge Financial Times har S&P 500-indeksen siden 1970 i gjennomsnitt steget med 2,7 prosent i sommerhalvåret fra mai til og med oktober, mens den i vinterhalvåret har steget med 8,7 prosent. 

At mange av de store børsnedturene gjerne har kommet i sommerhalvåret har forsterket ordtaket ytterligere. 

«It's the economy»

Det eksisterer imidlertid en rekke motforestillinger mot teorien bak ordtaket. Blant annet ville det vært vanskelig å finne alternativer som gir tilsvarende avkastning som man historisk sett har gått glipp av ved å ikke være investert i aksjemarkedet gjennom sommerhalvåret.

Og historisk utvikling gir som kjent aldri noen garanti for hvordan utviklingen vil bli fremover. 

– I gjennomsnitt har markedet en tendens til å gå mindre gjennom sommermånedene, men det er det som foregår i amerikansk økonomi som virkelig utgjør en forskjell, sier investeringssjef Erin Gibbs i S&P Capital IQ til CNBC.

Hun peker på at i perioder der makroøkonomiske nøkkeltall peker i riktig retning, som for eksempel innkjøpssjefindeksen ISM og ulike forbrukertillitsindekser, er det større sannsynlighet for høyere avkastning i sommermånedene.

– Nå når alt er positivt, så ville jeg sagt at man bør bli i markedet, sier Gibbs.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Læreren som henter skoletrøtte hjemme
Øivind Bache (66) slet selv med skolegangen. Som bilfaglærer har han selv kjørt hjem til studentene for å hente elever som står i fare for å droppe ut tilbake til skolebenken. 13 av 14 elever fullførte fagbrevet.
03:25
Publisert: